Home / Is Customer Due Diligence onderschatten dom?

Is Customer Due Diligence onderschatten dom?

Waar wacht u op? Boetes? Persoonlijke aansprakelijkheid?

Voor wie had verwacht dat met de megaschikking van ING à 775 miljoen euro de compliance-kous wel af was, is inmiddels duidelijk dat men van een koude kermis thuiskomt. Ook de afgelopen maanden stond de strijd tegen witwassen volop in de publieke belangstelling.

De nieuwste Europese richtlijnen: bent u up-to-date?
Op Europees niveau wijzigt de Anti-Money Laundering Directive (AMLD) aanhoudend. Terwijl iedereen nog druk bezig is met de vijfde versie van de Europese richtlijnen, staat er alweer een zesde AMLD voor de deur. We zetten in dit hoofdstuk enkele belangrijke veranderingen uiteen. Ga na: bent u hier al van op de hoogte en bent u compliant?

Uw valkuilen: UBO of marionet?
Customer Due Diligence is niet te vatten in één systeem dat men integreert om dit vervolgens zijn werk te laten doen. Het zou veel meer een houding moeten zijn: kritisch naar al uw klanten en toeleveranciers kijken, om te achterhalen of ze zijn wie ze zeggen te zijn en of ze doen wat ze beweren te doen.

De nog te zetten stappen
Iemand op zijn of haar blauwe ogen geloven en acteren op een onderbuikgevoel is allang niet meer voldoende rondom betrouwbaarheidschecks: dit is slechts struisvogelgedrag. Stop met uw kop in het zand te steken!

  1. Bepaal of uw organisatie onder de Wwft valt 
  2. Vraag uw klant naar zijn persoonsgegevens 
  3. Verifieer de identiteit van uw klant 
  4. Achterhaal de UBO 
  5. Onderzoek of uw klant een PEP is 
  6. Bepaal in welke risicocategorie uw klant valt 
  7. Monitor het risicoprofiel van uw klant 
  8. Controleer of eerder klantonderzoek is uitgevoerd 
  9. Beoordeel of transacties ongebruikelijk zijn 
  10. Meld alle ongebruikelijke transacties direct

Conclusie 
Mocht het besef nog niet zijn doorgedrongen: de aandacht voor Customer Due Dilligence verslapt geen moment en vraagt het bedrijfsleven aanhoudend om actie te ondernemen. Op 3 december 2020 moeten de volgende richtlijnen alweer zijn doorgevoerd in nationale wetgeving. In het tempo waarin veel bedrijven momenteel hun compliance-afdelingen optuigen en moderniseren, verwachten we dat velen – compleet onnodig - achter de feiten aan blijven lopen.

Maak een afspraak
Wilt u met eigen ogen zien of u te maken hebt met UBO’s of marionetten? Maak dan een afspraak voor een gratis UBO-check door het formulier rechts in te vullen.