Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

10 eigenschappen om een durfinvesteerder te overtuigen

Een goed idee hebben is 1 ding, maar het vervolgens naar de markt brengen, er geld mee verdienen en uitbouwen tot een heus bedrijf is heel iets anders. Daarvoor hebt u naast een goed idee, vooral veel geld nodig. Hoe overtuigt u een durfkapitalist ervan dat hij zijn geld in u of uw project moet investeren?

‘The Pitch-coach’

Op internet is een TEDX-filmpje te vinden van de Amerikaanse investeerder en serieondernemer David S. Rose. Rose wordt ook wel ‘The Pitch-coach’ genoemd. Hij heeft ervaring als geldvrager, geldschieter en legt in heldere bewoordingen uit wat er voor nodig is om een durfkapitalist over de streep te trekken. Hoewel de opnames al een paar jaar oud zijn, heeft het nog niets aan zeggingskracht ingeboet. De achterliggende gedachte is niet zozeer dat je je product of idee moet pitchen, maar de investeerders ervan moet overtuigen dat jij de ondernemer bent die voor hen veel geld gaat verdienen. Je moet in zeer korte tijd een aantal kenmerken van jezelf laten zien waarmee je de durfkapitalist over de streep trekt.

David Rose noemt er tien:

  1. Integriteit
    Integriteit staat met stip op 1. De durfkapitalist wil uiteindelijk zijn geld terug en moet vertrouwen hebben in jou als ondernemer. Anders begint hij er sowieso niet aan.
     
  2. Passie
    De investeerder moet weten dat je ervoor gaat. Hij of zij moet geloven dat jij met hart en ziel achter je idee staat, dat je er zelf van overtuigd bent dat het kansrijk is. Als je zelf niet enthousiast bent over je idee, waarom zou iemand anders dat dan in hemelsnaam wel zijn. 
     
  3. Ervaring
    Investeerders investeren het liefst in serie-ondernemers. Dat geeft aan dat je al ervaring hebt met het opzetten, runnen en uitbouwen van een bedrijf. Zelfs als het de eerste keer niet gelukt is heb je daar in ieder geval wel je lessen uit getrokken. 
     
  4. Kennis
    Je moet verstand hebben van wat je aan het vertellen bent. Volgens Rose moet je uitleg dusdanig zijn dat de investeerder niet afgeleid wordt door hiaten in je verhaal. Je presentatie moet dus consistent zijn en geen ruimte overlaten voor vragen.
     
  5. Vaardigheid
    Heb je de vaardigheden die nodig zijn voor het opzetten van een nieuwe onderneming? Dit gaat van technische vaardigheden bij een technologiebedrijf tot verstand van zaken wat betreft marketing, verkoop etc.
     
  6. Leiderschap
    Wie een aantal vaardigheden mist en dus andere mensen hiervoor moet inhuren, zal het vermogen moeten hebben om deze mensen te leiden en te sturen. Investeerders willen zien dat je je mensen kunt stimuleren, motiveren en inspireren.
     
  7. Commitment 
    Natuurlijk is commitment een vereiste. Wanneer het tegenzit, en dat gaat zeker gebeuren, moet je niet de eerste zijn die het bijltje er bij neer gooit. De venture capitalist wil zien dat je tot je laatste snik zult proberen de onderneming van de grond te krijgen. Wat natuurlijk enorm helpt is dat je kunt laten zien dat je ook al je eigen geld, en dat van je familie en vrienden al in je idee hebt gestoken.
     
  8. Visie 
    Weet waar dit heen gaat, toon aan dat je iemand bent die weet dat je de wereld kunt veranderen.
     
  9. Realisme
    Het belangrijk geen irrationele projecties te hebben. Voordat je de zaak van de grond hebt zullen er verschillende tegenvallers op je pad komen, je moet daarmee kunnen omgaan. 
     
  10. Coachbaarheid
    Als laatste wil de durfkapitalist zien dat je te coachen bent. Grote investeerders hebben dit kunstje al eerder gezien en kunnen je met raad en daad terzijde staan. Tenslotte is het hun geld waar je mee werkt. 

Investeerder wil geld terugverdienen

Voor het houden van een korte pitch zijn deze kenmerken dus een absolute must. Maar ook voor bijvoorbeeld een financieringsaanvraag bij een bank moet u deze kenmerken naar voren laten komen. Het gaat om vertrouwen te wekken bij de financier, dat hij of zij zijn geld terugkrijgt en een goed, of flink, rendement gaat maken. Uiteindelijk moet de investeerder voor zijn risico beloond worden, anders kan hij zijn geld net zo goed op de bank laten staan.

Gelijkaardige publicaties