Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

5 praktische tips voor cashmanagement

Bij efficiënt cashmanagement gaat het er vooral om dat u uw cash beter kunt innen. En vervolgens dat u de ontvangsten beter laat renderen. Het is dus niet alleen belangrijk om de gemaakte kosten scherp in de gaten te houden, maar ook dat u de openstaande facturen strak blijft managen.
 
Al het geld dat te laat binnenkomt, vormt in feite een aanslag op uw bedrijf en cashflow. De opvolging van facturen dient dan ook in een gestroomlijnd proces te worden opgevolgd om uw cashmanagement te verbeteren. Wanneer het geld niet op de afgesproken datum gestort is, dient u zo snel mogelijk aanmaningen te sturen. Maar het mes snijdt hierin aan twee kanten. Hoe makkelijker een bedrijf het zijn klanten maakt om te betalen, hoe sneller die betalingen volgen.
 

5 praktische tips om cash te laten renderen

  1. Zorg ervoor dat u alle geldstromen - online en mobiel - kunt opvolgen, zodat u op de seconde weet wanneer welk geld is binnengekomen en welke bedragen te laat worden betaald. Zonder online tools is efficiënt cashmanagement een stuk moeilijker.
  2. Verifieer bij uw bank of u over de juiste rekening beschikt om betalingen snel te ontvangen. Vergelijk de kosten die uw bank rekent met die van andere banken. De verschillen  die de banken rekenen, kunnen een slok op een borrel betekenen.
  3. Probeer zelf cash langer op de bank te houden. Daarmee is niet gezegd om betaaltermijnen te overschrijden, maar probeer langere betalingstermijnen af te spreken met uw leveranciers. Zo hoeft u minder vaak een beroep te doen op een krediet bij de bank.
  4. Wanneer u regelmatig grote bedragen ontvangt, dan kunt u onderhandelen met uw bank over de rente daarop. 
  5. Als u meerdere binnen- en buitenlandse rekeningen hebt waarop klanten u betalen, is cashpooling interessant. Zo combineert u de verschillende geldstromen om uw cash optimaal in te zetten.

Meer weten over de cashflow? Bekijk onze wiki-pagina. 

Gelijkaardige publicaties