Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 22-11-2013

5 tips om financieel gezond te blijven

555 keer gelezen

Waarom is financieel gezond zijn zo belangrijk tegenwoordig? Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is de norm over wat gezond is duidelijk veranderd. Voor die tijd lag de nadruk op aandeelhouderswaarde en werd er zo veel mogelijk vreemd vermogen aangetrokken om het optimale rendement uit het eigen vermogen te halen.

Toen de kredietmarkt op slot ging, bleek waarom de keuze voor scherpe financieringsratio’s een kortzichtige was.Snelgroeiende bedrijven kunnen hiervan leren door te zorgen dat er te allen tijde financiering voorhanden is. Hier zijn een aantal tips om de financiële gezondheid van uw onderneming op peil te houden:

1. Goed contact met huisbankier

Blijf in contact met uw huisbankier. De bank is nog steeds het meest gangbare instituut voor financiering. Zorg dat u de relatie met uw huisbankier niet verwaarloost, houd hem/haar op de hoogte van uw groeiplannen, zodat de bank ook mee kan denken. Bij een bank zit ook veel expertise en ze kunnen u behoeden voor fouten die anderen al gemaakt hebben.

2. Sta open voor alternatieve financieringen

Vanwege de crisis wordt het voor bedrijven lastiger om financiering te krijgen bij banken. Hierdoor worden de alternatieve financieringsvormen van steeds groter belang voor het bedrijfsleven. Zorg dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden. Alternatieve financiers kijken op een andere manier naar uw bedrijf dan banken, hechten aan andere zaken meer waarde. Zorg ervoor dat u dit weet voor u een investeringsvoorstel indient. 

Daarnaast zijn er een aantal overheidsregelingen en meer dan 200 soorten subsidies waarvoor u wellicht in aanmerking komt. Met de subsidiewijzer van Agentschap.nl krijgt u al snel een goed inzicht voor welke subsidies u in aanmerking komt.

3. Administratie op orde

Wanneer er acuut behoefte is aan financiering zorg dan dat u de cijfers paraat heeft. Doorlooptijden bij banken en andere financieringsplatforms kunnen hierdoor enorm verkort worden. Dit kan net dat ene verschil maken of u wel of geen tijdige financiering krijgt. Zorg dus voor een goede begroting zodat u inzicht hebt in uw financiële situatie.

4. Houd de cashflow in de gaten

De cashflow is een van de belangrijkste financiële graadmeters van uw bedrijf. Banken en andere financiers kijken als eerste hoeveel geld er in en uit de onderneming gaat.  Om een goed inzicht te krijgen in uw in- en uitgaande kasstroom is het verstandig een liquiditeitsbegroting te maken. U weet dan precies op welke dagen in de maand er geld uit uw onderneming stroomt.

5. Credit management

Enigszins in samenhang met cashflow is goed credit management. Credit management is het verantwoord omgaan met kredietrisico's en het realiseren van een snelle en acceptabele betalingstermijn met uw afnemers. Het begint al bij de salesforce. In de onderhandelingen met uw afnemer kunt u al afspraken maken over de betaling. Daarnaast is kredietinformatie van levensbelang. Check een potentiële afnemer op zijn kredietwaardigheid. Laat betaald worden is vervelend, maar helemaal niet betaald worden een ramp.

Heeft u meer tips, of wilt u bepaalde onderdelen uitgediept zien, laat het ons weten en wij besteden er aandacht aan.