Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 19-04-2013

5 tips om incasso's te voorkomen

131 keer gelezen

Heeft u last van trage betalers? Uiteraard is het beter om incasso’s te voorkomen. Daarom geeft Graydon u 5 praktische tips hoe u tijdige betaling van uw facturen kunt stimuleren. Betaalt uw debiteur ondanks uw extra inspanning nog steeds niet? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

1. Screen uw (nieuwe) klanten

Bedrijfsinformatie maakt inzichtelijk tot welk bedrag het verantwoord is om op rekening te leveren. Als dit niet zo is, vraag dan (gedeeltelijk) vooruitbetaling.

Monitor ook bestaande klanten. Zo kunt u tijdig inspelen wanneer er zich problemen voordoen. Graydon bericht u automatisch wanneer er relevante wijzigingen plaatsvinden. Zo voorkomt u verrassingen met niet- of slecht betalende klanten.

2. Maak gebruik van uw algemene voorwaarden

Maak de betaling, betaaltermijn en wijze van factureren onderdeel van het gesprek met uw klant en leg dit vast in uw algemene voorwaarden. De betalingstermijn is een belangrijk onderdeel van uw kosten en dus de prijs van uw product.

Helderheid en bekendheid met alle afspraken van de overeenkomst is echt een must. Het mag niet gebeuren dat een klant twee maanden nadat geleverd is aan u meldt: ‘Ja maar wij hanteren altijd een betaaltermijn van 60 dagen!’

3. Stuur de factuur zo snel mogelijk

Deal afgerond? Stuur de factuur zo snel mogelijk. Door heldere communicatie over uw factuur ziet uw klant dat u betalingen serieus neemt.

4. Onderneem direct actie

Als de klant te laat zijn betalingsverplichtingen nakomt, zorg dan direct voor opvolging en stuur binnen één week een aanmaning. Onderneem direct actie wanneer u verwacht dat uw debiteur niet meer gaat betalen.

5. Maak het uw klant gemakkelijk

Zorg dat er niets is aan te merken op uw product, uw service én uw factuur. Maar uiteraard geldt dit ook voor het tijdstip waarop u uw rekeningen betaalt. Zo geeft u meteen het goede voorbeeld. Zorg dat u uw klant alle opties geeft om gemakkelijk te betalen.
 

Bekijk hier de poster met 5 tips om incasso's te voorkomen!