Financing
Terug naar overzicht
blog

5 tips voor een financieel gezonde bedrijfsvoering

In het FD van vandaag staat een dossier over de financiering van het Nederlandse MKB. Dit keer vanuit het perspectief van de banken. Een verhaal heeft natuurlijk altijd twee kanten, ook al neig ik nog steeds naar de kant van het MKB, ondanks dat ik de spagaat begrijp en banken nu eenmaal commerciële bedrijven zijn en geen liefdadigheidsorganisaties.

MKB nodig als voedingsbodem voor innovatie

Er wordt vaak gezegd dat we het MKB zo hard nodig hebben voor innovatie in Nederland. Toch bekruipt mij meer en meer het gevoel dat Nederland achter de troepen aan loopt. Ik was daarom verheugd te horen dat het in meiner früheren Heimat Brabant zo goed gaat en dat Eindhoven volgens Forbes zelfs de meest inventieve stad van de wereld is! Gelukkig zijn er alternatieve financieringsvormen voor het MKB. En het MKB is de voedingsbodem voor de toekomst. Niet de traditionele (grote logge) organisaties, die voor de status quo blijven lobbyen.

5 tips voor een financieel gezonde bedrijfsvoering

Hierbij een kleine steun in de rug voor het MKB. Het zijn open deuren, maar ik hoop dat de tips u misschien toch nog een ‘oh-ja-gevoel’ geven of op zijn minst herkenbaar voor u zijn. De onderstaande algemene tips kunnen houvast geven en leiden tot een financieel gezonde bedrijfsvoering:

1. Houd uw uitgaven in de gaten

Regel nummer één voor een financieel gezonde bedrijfsvoering is om de kosten in de gaten te houden. Bekijk periodiek al uw facturen om onnodige kosten aan te kunnen pakken. Ook is het verstandig om in uw inkooptraject goede afspraken te maken met uw leveranciers over betaaltermijnen en kortingen.

2. Zorg dat geld zo spoedig mogelijk binnen komt
Eén van de belangrijkste redenen van een faillissement is dat bedrijven in liquiditeitsproblemen komen. Het is dus  belangrijk om goede afspraken te maken met uw klant, om tijdig te factureren en uw debiteurenbeheer professioneel en proactief te structureren. Wees niet bang om om uw geld te vragen!

3. Deponeer tijdig uw jaarcijfers
Afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf moet u uw jaarcijfers jaarlijks bij de Kamer van Koophandel deponeren. Om als betrouwbare zakenpartner te boek te staan, verdient het  aanbeveling dit ook te doen. Leveranciers, maar ook potentiële klanten kunnen huiverig zijn om met u zaken te doen als u geen inzage in uw cijfers geeft terwijl u dat wettelijk verplicht bent te doen. Dit kan uiteraard nadelig zijn voor uw bedrijfsvoering.

4. Geef openheid van zaken
Besef dat er naar u gekeken wordt. Leveranciers, kredietverstrekkers, verzekeraars en kredietinformatiebureaus bekijken uw gegevens en verbinden daar conclusies aan. Dit gebeurt op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Om eventuele speculaties of onduidelijkheid te voorkomen, is het goed om deze partijen wat achtergronden over uw cijfers te geven waar nodig.

5. Betaal op tijd
Bijna ieder bedrijf wordt geconfronteerd met laat betalende klanten. Zeker in deze tijd. Het kan handig lijken om uw eigen betalingen uit te stellen indien uw klanten ook te laat betalen. Dit  is best een tijd uit te houden, maar op de lange termijn is het een ongezonde bedrijfsvoering om het ene gat met het andere te dichten.

Op een gezonde samenwerking tussen MKB en banken, of natuurlijk tussen MKB en andere kredietverstrekkers!

 

Op zoek naar tips hoe u uw onderneming slim kunt financieren?

Download het eBook

Gelijkaardige publicaties