Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

5 tips voor subsidies voor groeiers en starters

Groeiende bedrijven zoals de FD Gazellen genomineerden hebben vaak behoefte aan financiering om hun groei te continueren. En kapitaal is schaars. De overheid biedt in sommige gevallen een extra financieringsmogelijkheid in de vorm van subsidies. Hiermee stimuleert de regering innovatieve en vernieuwende projecten van het bedrijfsleven. Met de subsidiewijzer van het Agentschap NL kunt u uw weg vinden in subsidieland.

Hier zijn alvast vijf tips waar u moet zijn als u een briljant idee, maar nog onvoldoende financiering hebt om het plan uit te voeren:

1. Innovatiefonds MKB+

Het innovatiefonds MKB+ is opgezet door het Ministerie van Economische Zaken. Het idee is om ondernemingen sneller in staat te stellen ideeën om te zetten in rendabele producten en diensten. Voor de periode 2012-2015 wordt in totaal €500 miljoen beschikbaar gesteld. Naast rechtstreekse investeringen via het Innovatiekrediet zorgt het fonds ook dat investeerders die starters willen ondersteunen minder risico hoeven te dragen. Dit gebeurt door middel van de SEED Capital-regeling. De regeling is vooral bedoeld voor venture capital-fondsen.   

2. WBSO – Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Met deze subsidie compenseert de overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk. U hoeft minder loonheffing af te dragen en zelfstandigen kunnen een vaste aftrek krijgen voor deze werkzaamheden. Agentschap NL bekijkt of de aanvraag voor de WBSO voldoet aan de gestelde eisen. Daarnaast is er nog de RDA, de Research & Development Aftrek.

Geld voor groei

3. Accelerators: broedplaatsen voor starters en snelle groeiers

De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen diverse projecten opgestart voor starters en snelle groeiers. Accelerators als Rockstart, Startupbootcamp en Venture Lab helpen ondernemers door het leveren van specifieke kennis, netwerken, investeringen, werkruimte en begeleiding. Hiervoor gebruikt men een pool van meer dan 100 ervaren mentoren uit het bedrijfsleven. In ruil hiervoor moeten de ondernemers een beperkt aantal van hun aandelen (rond de 8%) inleveren.

4. INTERREG, subsidie over de grens

INTERREG is een Europese subsidieregeling voor samenwerkingsprojecten op het gebied van ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Het heet officieel Europese Territoriale Samenwerking. Het is gericht op drie vormen van samenwerking:

  • Grensoverschrijdend
  • Transnationaal
  • Interregionaal

U dient projecten uit te voeren met partners uit tenminste twee verschillende landen. Ook voor deze subsidieregeling kunt u terecht bij het Agentschap NL.

5. Gespecialiseerde bureaus

Schakel een gespecialiseerd bureau in, in plaats van zelf het wiel uit te vinden. Zij weten de weg in subsidieland. De ervaring leert dat het aanvragen van subsidies tijdrovend en arbeidsintensief is. Specialisten op dit gebied zijn eenvoudig te vinden op internet. Ze doen het niet voor niets, maar het scheelt een hoop tijd en werk. Uiteindelijk hebt u zo meer tijd voor datgene waar u goed in bent: het uitvoering geven aan de groeiplannen van uw bedrijf!

Nota bene
Met betrekking tot de subsidies verstrekt door de overheid valt er wel een verschuiving waar te nemen. De overheid steunt liever private investeerders door een gedeelte van het risico over te nemen dan dat ze de totale investering voor haar rekening neemt. Hierdoor ontstaat een leverage (hefboom) waardoor veel meer geld beschikbaar komt voor het bedrijfsleven. De overheid is als het ware het eerste schaap wat over de dam gaat.

Dit artikel is geschreven in het kader van de FD Gazellen Awards 2013. Jaarlijks zetten het Financieele Dagblad en Graydon de snelst groeiende bedrijven van Nederland in de spotlight met deze onderscheiding. Deze bedrijven dragen sterk bij aan de werkgelegenheid en het herstel van de Nederlandse economie. Graydon steunt ondernemend Nederland bij hun uitdaging om snelle groei in goede banen te leiden en voorziet  de lezers tot aan de finale van de FD Gazellen via dit medium door middel van artikelen, onderzoeken en cases. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken als de juiste inzet van kennis en kapitaal om verdere groei te kunnen realiseren; het bedrijf financieel gezond te houden en de concurrentie voor te blijven.

Gelijkaardige publicaties