Moderne B2B-marketing door de ogen van marketingdeskundigen
Terug naar overzicht
blog

5 voordelen van een korte cash conversion cycle

Met een korte cash conversion cycle heeft u minder werkkapitaal nodig en verhoogt u uw rentabiliteit. Maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan een kortere cash conversion cycle.

De cash conversion cycle duidt op de periode die tussen uw betaling voor grondstoffen ligt en het moment dat u uw geld ontvangt voor verkochte goederen.

Ik was onlangs nog op bezoek bij een klant die sterk op zijn cash conversion cycle gestuurd had. Het bedrijf was gezonder dan ooit. Na het aangename gesprek kwamen we uit bij 5 belangrijke voordelen van een korte cash conversion cycle.

Voordeel 1. Minder werkkapitaal nodig

Hoe korter de cash conversion cycle, hoe minder dagen het geld van uw bedrijf geblokkeerd zit in uw activiteit. U heeft minder werkkapitaal nodig. Dat betekent dat u minder geld nodig heeft (via financiering) om uw dagelijkse uitgaven te bekostigen, die opgaan in leveranciers, salarissen, onderhoud en het aanvullen van voorraden.

Voordeel 2. Hogere rentabiliteit

Hoe minder werkkapitaal u nodig heeft, hoe hoger de rentabiliteit van uw onderneming. En zijn we niet allemaal op zoek naar meer rentabiliteit?

Voordeel 3. Meer activiteit met zelfde kapitaal

Het gezegde ‘geld moet rollen’ bewijst ook hier zijn nut. Omdat het geld sneller circuleert, kunt u met dezelfde kapitaalinzet meer activiteit ontplooien.

Voordeel 4. Hogere solvabiliteit

Een kleinere kapitaalinzet heeft nog bijkomende voordelen. De solvabiliteit zal hoger liggen, want er is minder vreemd vermogen nodig of er blijft meer eigen vermogen over voor andere activiteiten.

Lees meer tips over het berekenen en verbeteren van uw solvabiliteitsratio.

Voordeel 5. Goedkoper lenen

Door een betere kredietwaardigheid zal uw onderneming onder betere voorwaarden kunnen lenen. Of het zal in ieder geval gemakkelijker zijn om bijkomende financiering te verkrijgen.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over hoe u uw cash to conversion kunt verbeteren? Lees dan verder op onze wiki of download ons eBook ‘Jaarrekening lezen voor dummies’, om meer te lezen over solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit.

Gelijkaardige publicaties