Nederlandse bedrijven betaalden nog nooit zo stipt
Terug naar overzicht
blog

6 voorwaarden voor een gezonde doorstart

Het aantal faillissementen neemt gelukkig af in Nederland. Het economisch klimaat verbetert geleidelijk aan. Maar er is ook een andere reden aan te wijzen: bedrijven maken steeds vaker een doorstart na een faillissement. De meeste bedrijven gaan failliet aan een te hoge schuldenlast. Om niet het kind met het badwater weg te gooien kan de curator kijken of er interesse is in bepaalde gezonde onderdelen. Lees aan welke voorwaarden een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen voor een doorstart.
 

1. Doostart voorwaarde: Een levensvatbaar verdienmodel

Het belangrijkst is een levensvatbaar verdienmodel. Een doorstart is alleen mogelijk als er bepaalde gezonde onderdelen in een bedrijf zitten die op zichzelf staand wel levensvatbaar zijn. Vaak zit het gefailleerde bedrijf te diep in de schulden, waardoor een gezonde bedrijfsvoering wordt gehinderd door de rentelasten. Er is dan geen geld voor noodzakelijke investeringen, marketing of bijvoorbeeld productverbeteringen. Bevrijd van die molensteen kan men met een schone lei verder. Maar er moet wel een basis zijn: een duurzaam verdienmodel.

2. Voorwaarde doorstart: Een ondernemer met lef

Naast een levensvatbaar verdienmodel is er nog een andere belangrijke voorwaarde: er moet iemand zijn die gelooft in dat verdienmodel. Dat kunnen allerlei partijen zijn: de gefailleerde ondernemer die doorgaat, een concurrent die bepaalde onderdelen oppikt of het zittende management (zoals bij Boer & Croon) dat met een bepaalde divisie een doorstart maakt.  Belangrijk is dat diegene die zijn schouders eronder gaat zetten lef en doorzettingsvermogen heeft. Vaak moeten er eerst een aantal pijnlijke maatregelen worden genomen, zoals afvloeiing van personeel en het snijden in bepaalde kosten.
 

 3. Voorwaarde doorstart: Een curator met visie

Dan is er nog de curator. De curator is door de rechtbank aangesteld om het faillissement af te wikkelen: de schuldeisers ordenen en de restwaarde van het bedrijf aan hen uitkeren. De curator houdt echter ook rekening met maatschappelijke belangen, zoals (regionale) werkgelegenheid. Als er bijvoorbeeld twee partijen zijn die de levensvatbare delen willen overnemen, zal de partij die het meeste personeel aanhoudt, de meeste kans maken. 
 

4. Voorwaarde doorstart: Cruciale medewerkers binnenboord houden

Het verloop onder personeel is meestal groot als een faillissement nadert. Goede werknemers zijn niet gek en zien de bui al aankomen. Als u voor een doorstart bepaalde mensen nodig hebt, is het verstandig die mensen in een vroegtijdig stadium bij uw plannen te betrekken. Vergis u niet in het menselijk kapitaal: veel bedrijven drijven onbewust op de kennis, vaardigheid en kunde van hun personeel. Het is zonde als goed opgeleide mensen weglopen, terwijl u ze over een tijdje weer nodig hebt.  
 

5. Voorwaarde doorstart: Tijdige financiering!

Een doorstart moet gefinancierd worden en daar heeft u de bank bij nodig. Crowdfunding is leuk en aardig, maar als er spijkers met koppen geslagen moeten worden moet u a la minute over de centjes kunnen beschikken. Betrek uw bankier of andere financier dus in een vroeg stadium bij uw plannen, zodat u, wanneer u eruit bent met de curator, meteen kunt handelen. Tijd is essentieel bij een doorstart, want hoe langer het bedrijf blijft hangen in het faillissement, des te kleiner de kans op een succesvolle doorstart. Klanten en personeel kunnen weglopen waardoor een doorstart sowieso niet meer mogelijk is. 
 

6. Voorwaarde doorstart: Moet u reorganiseren, doe het dan goed!

Dat klinkt hard, maar is nodig. Wanneer u onvoldoende snijdt in de kosten loopt u kans opnieuw tegen een te hoge schuld aan te lopen. Een derde kans krijgt u zeer waarschijnlijk niet, dus het is nu of nooit. De gezondheid van het bedrijf staat voorop. Als het met het bedrijf goed gaat, gaat het met de andere stakeholders ook goed. En vice versa.  
 
Meer weten? 

Meer weten over dit onderwerp? Ga dan direct naar ons download center en download gratis de ePaper: 6 ondernemers lessen na een faillissement!
Download de ePaper!

Gelijkaardige publicaties