Malafide ondernemers
Terug naar overzicht
blog

Acquisitiefraude, het einde in zicht?

De laatste jaren is er in de media veelvuldig gewaarschuwd voor acquisitiefraude. De term acquisitiefraude wordt gebruikt om een veelvoud van misleidende handelspraktijken tussen organisaties aan te duiden. 

Acquisitiefraude

De meest voorkomende betreffen: het aanbod om een advertentie of naamsvermelding in een bedrijvengids of op internet te plaatsen en het toezenden van facturen zonder dat daar een juridische basis voor bestaat (spooknota’s). 

Het aanbod van een advertentie of naamsvermelding in een bedrijvengids blijkt vaak later niet zo mooi te zijn als dat door de verkoper is voorgehouden. Vaak is het genoemde jaarbedrag op de facturen ineens een maandbedrag geworden of blijkt de advertentie in een andere gids te zijn afgedrukt dan de onderneming voor ogen had. 

Drukke periodes

Niet alleen blijkt de verkoopinformatie bij acquisitiefraudeurs niet te kloppen, acquisitiefraudeurs kiezen ook hun moment van benaderen zeer geraffineerd. Acquisitiefraudeurs melden zich met name in drukkere periodes en periodes met onderbezetting. De zomervakantie en kerstvakantie zijn geliefde momenten om bedrijven aan te schrijven of contact op te nemen, ook vlak voor sluitingstijd kunt u een telefoontje over een nog niet betaalde nota of een vermelding in een bedrijvengids verwachten. Of u krijgt aan het einde van de dag over de fax een factuur, alsof er al een overeenkomst zou zijn gesloten, terwijl dat helemaal niet zo is. Alertheid is dan ook geboden op momenten dat u misschien niet meer zo alert bent.

Stijging in meldingen van acquisitiefraude

Het probleem van acquisitiefraude is al langer bekend, maar lijkt de laatste jaren steeds ernstigere vormen aan te nemen. Bij het Steunpunt Acquisitiefraude kwamen in 2010 circa 8200 meldingen binnen. In 2011 steeg het aantal meldingen naar 11.000 en in 2012 naar 27.000. Experts op het gebied van misleidende handelspraktijken beschouwen het aantal meldingen als het topje van de ijsberg omdat lang niet alle gevallen worden gemeld. 

De aanpak van acquisitiefraudeurs blijkt vervolgens vaak lastig. Gesthuizen en Van Oosten, leden van de Tweede Kamer, hebben in de enorme stijging aanleiding gezien voor een wetsvoorstel. In 2013 hebben zij een voorstel van wet  ingediend dat het makkelijker moet maken om acquisitiefraude tegen te gaan en acquisitiefraudeurs strafrechtelijk te vervolgen. Het voorstel behelst een wijziging van boek 6 van het Burgerlijk wetboek en het wetboek van Strafvordering en naar verwachting zal de wet in 2015 worden aangenomen. 

Is er tot het wetsvoorstel tot het tegengaan van acquisitiefraude is aangenomen nu niets te doen tegen spooknota’s of een geaccepteerd aanbod dat naderhand toch niet blijkt te zijn wat u had gedacht? Natuurlijk wel. 

Tip voor de ondernemer

Betaling van spooknota’s kunt u terugvorderen op grond van onverschuldigde betaling. Met betrekking tot het aangaan van overeenkomsten die achteraf anders blijken te zijn dan u dacht, kunt u een beroep doen op de wettelijke bepalingen van bedrog, dwaling of wanprestatie. Als de acquisitiefraudeur zijn afspraken niet nakomt, kunt u uw betalingsverplichting opschorten. U dient daar wel schriftelijk melding van te maken. 

Indien één van uw medewerkers een overeenkomst heeft gesloten zonder u daarin te kennen kunt u ook stellen dat een volmacht bij het aangaan van de overeenkomst heeft ontbroken en dat de vennootschap niet is gebonden aan de overeenkomst. Indien u een zzp-er bent of een eenmanszaak heeft, zou u zelfs onder omstandigheden een beroep kunnen doen op de wet oneerlijke handelspraktijken. 

Gelijkaardige publicaties