Belastingvoordelen
Terug naar overzicht
blog

Afschaffen van aftrek voor zzp'ers en starters is verbranden van groene scheuten

Als de Nederlandse economie een appelboomgaard is, levert die al geruime tijd te weinig appels op en investeert de appelboer er ook al geruime tijd minder mest, water en liefde in. Wellicht omdat hij, ondanks zijn goede intenties, niet anders kan. Maar is het schrappen of inperken van de zelfstandigenaftrek en belastingaftrek voor starters dan niet als het wegsnoeien van nieuwe groene ranken aan de vermoeide oude bomen, of het verbranden van groene scheutjes die onbedoeld opbloeien uit zaadjes van gevallen vruchten? Ik ben geen fruitteler, dus vergeef mij als de vergelijking niet volledig klopt (aan de zijde van de appelboom, dan).

 

Afschaffing aftrek voor zzp'er en starter

Het CPB presenteerde gisteren weinig opbeurende cijfers over de Nederlandse economie. Het kabinet is ondertussen van plan om de belastingaftrek voor zzp'ers en starters af te schaffen, in navolging van de adviezen van de commissie-Van Dijkhuizen. Kleine startende ondernemingen zijn de brengers van hoop en verandering in tijden dat die zo hard nodig zijn. Excuseert u mijn wellicht wat dramatische taalgebruik. Zij nemen risico, maar zien ook de nieuwe kansen en mogelijkheden waarvan sommigen zomaar de nieuwe standaard verdienmodellen zouden kunnen worden.

Evolutie en economische vooruitgang

Evolutie betekent feitelijk niets anders dan willekeurige variatie, waardoor afwijkingen van de norm altijd bestaan. Deze afwijkingen leveren vaak weinig op, maar zijn noodzakelijk voor een levensvorm omdat één op de duizend afwijkingen nu net wél een aanzienlijk voordeel oplevert. Zodanig zelfs dat deze afwijking uiteindelijk de nieuwe norm wordt. Waarom? Omdat omstandigheden veranderen. En als we er eerder niet zeker van waren dat 'het systeem' aan verandering toe was, dan mag ik hopen dat we het daar nu met zijn allen toch wel over eens zijn?

Echte, fundamentele vooruitgang wordt geboekt doordat mensen iets nieuws proberen, en dat moet in tijden als deze juist toegejuicht worden, en niet beperkt.

Zzp'er en starter in de bijstand?

De belangrijkste argumenten voor het afschaffen van de aftrek voor zzp'ers en starters, en waarom ze niet kloppen:

1. De afschaffing betekent een besparing voor de regering.
Trouw heeft berekend dat de kosten voor de sociale diensten groter zouden zijn dan de winst voor de begroting van het kabinet vanuit de besparing: 9% van de zzp'ers en starters geven namelijk aan dat ze zich gedwongen zouden voelen om te stoppen met hun bedrijf en zich zouden aanmelden voor de bijstand.

2. Kleine ondernemingen brengen de economie weinig; ze blijven vaak klein en scheppen dus niet veel extra werkgelegenheid en productiviteit.
Mijns inziens ligt het er maar aan hoe je je termen en metingen afbakent, maar als het voor een zzp'er met behulp van een aftrekpost loont om te blijven werken, en het zonder die aftrek mogelijk wordt dat hij netto onder de bijstandsnorm uitkomt – is dat dan beter of slechter voor de werkloosheidscijfers en voor de begroting? Wellicht scheppen zzp'ers vaak niet veel banen, maar ze scheppen toch nog altijd hun eigen baan.

D66 wil na het zomerreces snel een debat over de afschaffing van deze aftrek, omdat het die partij geen verstandig plan lijkt. Die partij moet natuurlijk ook haar rol als voorvechter van de (kleine) ondernemer waarmaken.

Het lijkt mij dat ook als kleine ondernemers vaak klein blijven, zij het risico lopen om failliet te gaan, maar ook het 'risico' vertegenwoordigen dat er daadwerkelijke vooruitgang wordt geboekt – waar we als maatschappij op de lange termijn fundamenteel baat bij kunnen hebben –  er maar één juiste uitkomst van dat debat kan zijn.

Meer ZZP?
Lees dan ook:

Gelijkaardige publicaties