Incasso
Terug naar overzicht
blog

Algemene voorwaarden vergeten? Dit zijn de risico’s!

Het opstellen van de algemene voorwaarden is voor ondernemers vaak een vervelend klusje. Toch is het belangrijk dat u hier aandacht aan besteedt. Het kan u bij onenigheid met een afnemer of leverancier veel tijd, geld en moeite besparen. Lees wat uw risico's zijn als u de algemene voorwaarden vergeet. 

Voorwaarden voor exporteurs

Als u een Nederlandse onderneming bent maar veel exporteert naar het buitenland, loopt u kans op een dag voor een Italiaanse rechter te staan wanneer u een geschil krijgt met uw klant. U hebt geen voorwaarden meegestuurd, de afnemer toevallig wel. Daarin staat dat bij geschillen de rechtbank in zijn land bevoegd is. U moet dus veel kosten maken om uw recht te halen: een Nederlandse advocaat, een Italiaanse advocaat, eventuele reiskosten en vergeet niet de tijd die u ermee kwijt bent. Andersom werkt het ook: wanneer uw klant door heeft dat hij naar Nederland moet voor een rechtszaak, zal hij zich wel twee keer bedenken alvorens uw een loer te draaien.

Algemene voorwaarden

Tip: In uw voorwaarden kunt u vermelden dat Nederlands recht van toepassing is op uw goederen. Lees meer over het opstellen van algemene voorwaarden aan de hand van 5 praktische tips

Goederen kwijt bij faillissement klant

Stel: u hebt artikelen geleverd aan een klant die de week daarop failliet gaat. Au, maar helaas. De rekening is sowieso nog niet betaald en u wilt graag uw geleverde goederen terug. De curator heeft echter net een nieuw slot op de deur gegooid en niemand kan er nog bij. Wanneer u informeert bij de curator wanneer u eventueel uw spullen kunt ophalen krijgt u te horen dat uw artikelen nu officieel tot de failliete boedel behoren. U kunt achteraan sluiten bij de rij schuldeisers. De belastingdienst en de banken gaan u voor. 

Tip: In uw algemene voorwaarden kunt u vermelden dat het eigendom pas overgaat, nadat de klant de facturen heeft betaald. 

Incassokosten en algemene voorwaarden

Uw klant betaalt niet en u schakelt een incassobureau in. Het kost wat, maar u laat niet met u sollen en wilt de klant laten zien dat het u menens is. Helaas, omdat u geen specifieke incassokosten in uw algemene voorwaarden hebt opgenomen, maakt de klant gebruik van de twee jaar oude Wet ter normering buitengerechtelijke incassokosten. U bent nog duurder uit want u kunt de gemaakte incassokosten maar gedeeltelijk verhalen op uw klant. 

Tip: In uw voorwaarden kunt u vermelden dat de incassokosten tot een bepaalde hoogte voor rekening van de klant zijn. Lees de andere 5 praktische tips voor het opstellen van goede voorwaarden.  

Het belang van algemene voorwaarden komt vaak pas tot uitdrukking als er al problemen zijn. Net als bijvoorbeeld een zwemvest of een airbag is het het meest wenselijk dat u ze nooit hoeft te gebruiken. Maar als het toch nodig is, zou u wensen dat u er eerder aan gedacht had.

Gelijkaardige publicaties