Duurzaam ondernemen
Terug naar overzicht
blog

Alternatieve bedrijfsfinanciering straks mainstream?

Hoewel Europese banken vorig kwartaal iets minder streng zijn geworden bij het verstrekken van leningen aan ondernemingen, blijft de kredietverlening nog altijd beperkt. Bedrijven die willen investeren richten hun pijlen dan ook steeds vaker op alternatieve (online) bedrijfsfinanciering, zoals crowdfunding.

De groei van crowdfunding

Langdurige aanvraagprocedures, extreem hoge eisen en een grote kans op een afwijzing: vooral kleine, innovatieve bedrijven met een kredietvraag nemen vaak niet eens meer de moeite om bij een bank aan te kloppen. Liever richten zij zich op alternatieve bronnen van bedrijfsfinanciering, zoals crowdfunding, waarbij ze via internet in contact komen met geldschieters. In 2014 werd er in Europa maar liefst zo’n 3 miljard euro aan geld uitgeleend via crowdfunding. Dat bleek onlangs uit het rapport Moving Mainstream van bureau EY en de universiteit van Cambridge. De onderzoekers verwachten zelfs dat de online alternatieve financieringsmarkt dit jaar kan uitgroeien tot 7 miljard euro. 

Alternatieve bedrijfsfinanciering in Nederland

Toch is bij deze opvallende cijfers een kanttekening op zijn plaats: van de bijna 3 miljard euro aan kredieten die vorig jaar werden uitgeleend via crowdfunding, werd 2,34 miljard uitgeleend in het Verenigd Koninkrijk. Ter vergelijking: in Nederland was online alternatieve financiering in hetzelfde jaar goed voor ‘slechts’ 78 miljoen euro. Een flink contrast. Toch sprak Ronald Kleverlaan, initiatiefnemer van CrowdfundingHub, tegenover het FD de verwachting uit dat crowdfunding ook in Nederland ‘Engelse proporties kan krijgen’. In 2013 stond de teller in Nederland immers nog op 46 miljoen euro: procentueel is crowdfunding dus ook in ons land de laatste tijd sterk gegroeid. “We lopen gewoon twee tot drie jaar achter met het Verenigd Koninkrijk,” stelt Kleverlaan in het FD. “Daar zag je een paar jaar geleden dit soort cijfers. Je ziet de groei, de platforms beginnen volume te krijgen.”

Nieuwe financieringspartijen

In Nederland is bijna de helft van de leningen via crowdfunding bestemd voor kleine bedrijven. Niet vreemd, want voor banken zijn kleine ondernemingen vaak niet interessant genoeg. Daar spelen steeds meer alternatieve financieringspartijen op in. Zoals Spotcap, een initiatief voor kortlopende leningen vanaf 1.000 euro. Ondernemers vragen online een lening aan en krijgen binnen 24 uur uitsluitsel over hun aanvraag. Spotcap richt zich op groeifinanciering van bedrijven voor de korte termijn; leningen dienen binnen een half jaar te worden afgelost. Daarnaast ziet ook de nieuwe speler Zencap brood in leningen aan ondernemers. Deze nieuwe speler op de Nederlandse markt bemiddelt voor leningen vanaf 10.000 euro met een looptijd van zes maanden tot vijf jaar.

Is alternatieve bedrijfsfinanciering iets voor uw onderneming? Lees meer over het slim financieren van uw bedrijf in onze ePaper!
Download Gratis ePaper Slim Financieren

Gelijkaardige publicaties