Stijging export zorgt voor herstel transportsector in 2014
Terug naar overzicht
blog

And the winner is...

Welk land in Europa wint de betrouwbaarheidsbokaal? En met wie is het onveilig zakendoen? Dit is deel 2 van een serie over Europa waarin ik de door faillissementen betroffen sectoren in West-Europa onder de loep neem, ‘ons’ vergelijk met Oost-Europa en de VS, en tot slot nog een uitstapje maak naar het West-Europees betaalgedrag. Dit naar aanleiding van een rapport van Creditreform in Duitsland, een evenknie van Graydon, dat begin deze week werd gepubliceerd.

Door faillissementen betroffen sectoren in West-Europa

Als er naar de belangrijkste economische sectoren in West-Europa wordt gekeken, zijn volgens Creditreform in West-Europa vooral de handel (incl. horeca 30,4%) en de dienstverleningssector (38,2%) door faillissementen aangedaan. Daarnaast staat de bouw (20,8%) in de top 3, wat een lager aandeel is in de faillissementen dan vorig jaar. De ‘Manufacturing’ sector (Creditreform noemt dit ‘Verarbeitendes Gewerbe’) neemt plaats vier in met 10,5%.

Stand van de economie gereflecteerd in faillissementen

Elk land heeft zo zijn eigen verdeling van sectoren:

  • Zo hebben Portugal, Spanje en Italië een hoog aandeel faillissementen in ‘Manufacturing.’
  • De bouw ‘wint’ in Spanje, maar ook in Frankrijk, Finland en Ierland liggen de percentages hoog.
  • De handelsfaillissementen liggen hoog in België, maar ook Frankrijk, Portugal en Noorwegen laten hoge percentages zien.
  • Faillissementen in de dienstverleningssector vinden we vooral in Luxemburg, Duitsland en Denemarken. Ook in Zweden, Oostenrijk en Zwitserland liggen de percentages hoog, wat volgens Creditreform bewijst dat een hoog percentage faillissementen in de dienstverlening vergezeld gaat met een sterk ontwikkelde en stabiele economie.

De wereld om ons heen: Oost-Europa en de VS

De wereld houdt niet op bij West-Europa. Hoe staat de wereld om ons heen ervoor? In Oost-Europa nam het aantal faillissementen sterk toe, met Hongarije als faillissementenkoning met een stijging van bijna 18%. Hongarije wordt gevolgd door Roemenië en Tsjechië. Daarentegen werd in Polen een gering aantal faillissementen geregistreerd in 2012. In Midden- en Oost-Europa zijn met name de handel en de horeca betroffen. Elk vijfde faillissement vond plaats in de dienstverleningssector, wat een veel lagere score is dan in West-Europa.

De situatie in de Verenigde Staten is juist aanzienlijk verbeterd. Als gevolg van de financiële crisis is het aantal faillissementen omhooggeschoten van 28.300 in 2007 naar 43.500 in 2008. In 2009 was er weer een verdere toename tot 60.800 gevallen. Sindsdien is de trend dalend, met 40.000 faillissementen in 2012.

Duitsland beste betaler

Tot slot deed Creditreform onderzoek naar het betaalgedrag, omdat dit een indicator is voor de liquiditeit van ondernemingen in een land. Duitsland neemt een voorbeeldrol aan met een gemiddelde betalingstermijn van 26 dagen. De volgende zeven plaatsen met betalingstermijnen tot 38 dagen, worden bekleed door Noord-Europese landen die, met uitzondering van Finland en Oostenrijk, geen deel uitmaken van de Europese muntunie. Terwijl Ierland het met een gemiddelde waarde van 49 dagen beter doet dan het West-Europese gemiddelde van 54 dagen, maakt Nederland met een score van 72 dagen deel uit van het rijtje ‘crisislanden.’ Overigens zet ik wel mijn vraagtekens bij de berekening van deze betalingstermijn. Volgens de gegevens van Graydon kwam deze termijn in 2012 uit op 45 dagen, wat nogal een verschil is met een gemiddelde van 72 dagen. Graydon ziet de gemiddelde betalingstermijn juist afnemen tot pre-crisis waarden.

Conclusie: Met wie doe ik zaken?

Met Duitse bedrijven is het over het algemeen verantwoord zakendoen. Het aantal faillissementen daalde er en gemiddeld genomen betalen de Duitsers voorbeeldig. De rode vlag hangt uit voor bedrijven in Zuid-Europa. 'Check check dubbel check' is het devies alvorens in zee te gaan met een zakenrelatie daar.

> lees deel 1"Nederland besmet met het faillissementsvirus?"

Gelijkaardige publicaties