Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 19-01-2015

Asset based financiering voor verbeteren werkkapitaal

2188 keer gelezen

Doordat bedrijven minder aanspraak kunnen maken op de ‘gewone’ bankfinanciering, zien we al enige jaren een opmars van alternatieve financieringsvormen.  Asset based financiering (ABF), ook wel asset based lending (ABL) genoemd, wordt steeds meer gebruikt om toekomstige groei te financieren. Bij deze vorm gaat het om financiering op basis van een bepaald onderpand wat u kunt bieden, zoals uw debiteuren, voorraden en inkoop, waardoor u het vastzittend werkkapitaal verkleint. Het is populair omdat het bepaalde zekerheden met zich meebrengt en hierdoor redelijk veilig is voor zowel de financier als het bedrijf in kwestie. Eén van de bekendste vormen van ABF is (reverse) factoring. In dit blog de 5 meest gestelde vragen over asset based financing om uw werkkapitaal te verbeteren. 

1. Wat geldt er als onderpand bij asset based financiering?

​Hoe zekerder het onderpand, hoe goedkoper u kunt lenen. Dat is niets nieuws, maar wel iets om rekening mee te houden. Bij een geschikt onderpand moet u vooral denken aan ingekochte voorraden of uw debiteurenportefeuille, omdat dit door financiers als betrouwbaar onderpand wordt gezien.

Asset based financing verbetert uw werkkapitaal

ABF wordt ook wel in een adem genoemd met de term object financing, om aan te geven dat het gaat om het aanbieden van een bepaalde zekerheid – een object – waar het risico van de financier mee wordt afgedekt. Beschikt u over voldoende uitstaande facturen en/of een redelijke voorraad? En wilt u voorkomen dat uw werkkapitaal vast blijft zitten in deze debiteuren of voorraden? Dan is ABF wellicht een uitkomst. 

2. Voor wie is asset based financing geschikt?

In de praktijk is asset based financiering uitermate geschikt voor business-to-business bedrijven. U moet denken aan snelgroeiende bedrijven, bedrijven die te maken hebben met seizoensinvloeden en bedrijven waarbij het werkkapitaal langer vastzit in de keten. Immers, bij groeiende bedrijven wil men zo snel mogelijk over cash beschikken om nieuwe investeringen te kunnen doen. En bij bedrijven met een sterke ketenrelatie duurt het lang voordat een investering zich uiteindelijk terugbetaalt in geld. Wanneer deze bedrijven te kampen hebben met trage betalers, is dit sterk van invloed op de cashflow en het werkkapitaal. Door debiteuren of voorraden aan te bieden als onderpand voor financiering, wordt dit direct omgezet in cash. Uiteraard moeten deze bedrijven wel rekening houden met een vergoeding, in vorm van een fee. 

3. Wat is het verschil met een ‘normaal’ bankkrediet?

Wie naar de bank gaat voor een lening moet heel wat papierwerk overleggen. Er wordt gekeken naar uw balans, uw winst- en verliescijfers en de historie van uw bedrijf. Het is inmiddels niet meer zo gemakkelijk voor bedrijven om geld te lenen bij een bank. Bij asset based finance krijgt u financiering op basis van bepaalde onderpanden. De financier loopt dus minder risico, er is immers onderpand, en kan daardoor ook flexibeler omgaan met uw financieringsbehoefte. Natuurlijk kijkt een financier naar het hele plaatje, maar het onderpand wat u kunt leveren dient als de basis. Door vermindering van dit risico kan de financier ook lagere vergoedingen vragen. Zeker in het geval van reverse factoring, waarbij het risico van wanbetaling wordt verkleind, doordat het enkel gaat om goedgekeurde facturen. 

4. Wat is het grote voordeel van asset based financing?

Het grote voordeel van ABF is dat het krediet kan worden afgestemd op de groei van uw bedrijf. Op het moment dat u opeens een aantal extra orders binnenkrijgt, neemt uw financieringsbehoefte snel toe. Met asset based finance kunt u op basis van uw inkoopmaterialen extra krediet krijgen. Ook een toename in het debiteurensaldo maakt extra financiering mogelijk. Uw kredietruimte groeit mee met uw financieringsbehoefte en u maakt optimaal gebruik van uw werkkapitaal. Anderzijds zit u niet met een kapitaaloverschot wanneer uw omzet bijvoorbeeld onderhevig is aan seizoensinvloeden. Flexibiliteit is het toverwoord. 

5. Wat is de toekomst voor asset based financing?

De ontwikkelingen gaan snel en de verdergaande digitalisering heeft ervoor gezorgd dat ondernemingen en financiers steeds nauwer samenwerken. Een nieuwe ontwikkeling is dat uw debiteurenbeheer bijvoorbeeld volledig uitbesteed kan worden aan uw financier. Banken en professionele financieringsinstellingen beschikken over platforms waarmee volledig geautomatiseerd uw financieringsbehoefte wordt gestuurd. Door de lage rentespread waar banken en financiers mee te maken hebben, bieden zij steeds meer toegevoegde waarde aan. U kunt daardoor veel financiële kopzorgen uitbesteden.

Maar weet wel met wie u in zee gaat. Uit een onderzoek in de UK, waar asset based financing al op grotere schaal wordt ingezet, blijkt dat bedrijven daar te kampen hebben met woekeraars die een veel te hoge fee vragen in ruil voor hun diensten. Dit heeft geleid tot onnodige faillissementen. Een lage rente is mooi, maar focus vooral op een betrouwbare partner. Dat is op de lange termijn (veel) meer waard. 

Tot slot

Het MKB geeft in onderzoeken aan dat banken onvoldoende bereidwillig zijn om financiering te verlenen.  In mijn optiek willen banken niets liever dan geld uitlenen, het probleem is dat zij meer zekerheid nodig hebben. Kijk voor uw bedrijf naar alternatieve financieringsvormen om deze zekerheid te bieden. Wanneer het risico voor banken voor een groot gedeelte wegvalt, zijn ze uw beste vriend. Maak daar gebruik van.  

Meer weten over financiering van werkkapitaal?
Wilt u meer weten over nieuwe en alternatieve financieringsvormen? Download dan direct ons eBook of kijk op een van onze wikipagina’s: