Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Bedrijven alerter op fraude door hogere pakkans

Nederlandse ondernemers kloppen vaker aan bij fraudeadvocaten om omkoping door buitenlandse vestigingen te voorkomen of te bestrijden. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs advocatenkantoren. Nu justitie in binnen- en buitenland actiever wordt in het opsporen van fraude, zijn Nederlandse bedrijven voorzichtiger geworden.

Fraudezaken 

Corruptiebestrijding staat hoog op de agenda van overheden in binnen- en buitenland. De verscherpte aandacht bracht de laatste jaren een aantal grote fraudezaken aan het licht waar (dochters van) Nederlandse ondernemingen bij betrokken waren. Zo trof bouwbedrijf Ballast Nedam eind 2012 een schikking met het Openbaar Ministerie vanwege betalingen aan buitenlandse agenten. Het Schiedamse bedrijf SBM Offshore bleek miljoenen aan steekpenningen te hebben betaald, waarna het bedrijf zo’n 16 procent aan beurswaarde verloor.

Ook werd vorige week bekend dat het Openbaar Ministerie van Zwitserland een onderzoek is gestart naar mogelijke fraude bij Fritz & Macziol, een dochteronderneming van technisch dienstverlener Imtech. Directeuren van het Zwitserse bedrijf zouden een ambtenaar hebben omgekocht en overheidsdiensten hebben opgelicht met valse facturen. Een harde klap voor het Nederlandse moederbedrijf Imtech, dat eerder flinke bedragen heeft moeten afschrijven door fraudeschandalen in Duitsland en Polen. Het corruptieonderzoek werd direct afgestraft door beleggers, want de koers ging direct flink onderuit.

Verhoogde pakkans

“Bedrijven voelen zich op de hielen gezeten,” schrijft NRC Handelsblad. “Door het Openbaar Ministerie, maar ook door hun aandeelhouders, investeerders en de publieke opinie.” De krant ontdekte dat de vraag vanuit bedrijven naar bijstand van fraudeadvocaten de laatste vijf jaar sterk is toegenomen. Zo zag advocatenkantoor Allen & Overy het fraudewerk de afgelopen jaren zelfs verdubbelen. Als oorzaak van de toenemende vraag, wijzen de advocaten op de verhoogde pakkans. Overheden in binnen- en buitenland zijn de laatste jaren steeds actiever geworden in het opsporen van fraude. 

Hogere straffen

Hoewel steeds meer ondernemers de hete adem van justitie in hun nek voelen, werd begin deze maand in de bijlage over Nederland bij het Corruptiebestrijdingsverslag van de EU geconcludeerd dat er meer moet worden gedaan om personen te vervolgen voor corruptie bij internationale handelstransacties. Ook zou er volgens het verslag moeten worden overwogen om hogere boetes op te leggen aan rechtspersonen.

Een wetsvoorstel om de bestrijding van financieel-economische criminaliteit te versterken is aangemeld voor behandeling in de Tweede Kamer. Onderdeel van het wetsvoorstel zijn hogere straffen voor witwassen en corruptie, waaronder een geldboete tot 10 procent van de jaaromzet van de onderneming. De verscherpte wetgeving, de verhoogde pakkans en de forse boetes onderstrepen eens te meer dat een effectief compliancebeleid een absolute must is voor iedere onderneming.

Gelijkaardige publicaties