Crowdfunding
Terug naar overzicht
blog

Bennink blaast bonusdebat nieuw leven in

Pensioenfondsen not amused

Een aantal pensioenfondsen zijn not amused over de bonus die Douwe Egberts-topman krijgt nu het bedrijf wordt overgenomen door de Duitse investeerder JAB (Benckiser). De heer Bennink krijgt een douceurtje van 5,7 miljoen euro contant in het handje voor het uitleveren van de koffiebrander.

Slimme vent

Die Bennink is sowieso een slimme vent. Toen hij jaren geleden bestuursvoorzitter was van Numico wist hij deze onderneming voor de hoofdprijs te verkopen aan het Franse Danone. Zelf werd hij daar niet slechter van want hij had zichzelf volgeladen met opties en aandelen en kon destijds 80 miljoen euro in zijn zak steken.

Bonuscultuur door banken bedorven

De bonuscultuur is aan hevige verandering onderhevig. De politiek zit tegenwoordig als een bok op de haverkist als het om bonussen gaat. De bankensector heeft wat dat betreft veel bedorven. Een bonus als aanmoediging voor buitengewone prestaties is op zich helemaal niet verkeerd. Het gaat pas fout als een bonus als standaardbeloning wordt ingevoerd.

Ondernemen op kosten van de burger

Bij de banken hadden de werknemers weinig te verliezen. Ja, hun baan, maar eigen geld staken ze er niet in waardoor het risico van verlies beperkt was. Wanneer het mis gaat betaalt de belastingbetaler; als het goed gaat, volgt een riante bonus. Zo willen we allemaal wel werken.

Prestatie mag beloond worden

Toch ben ik bang dat het verscherpte toezicht op bonussen aan het doorslaan is. Als iemand een prestatie levert, mag dat beloond worden. Bij het bepalen van de bonus dient altijd gekeken te worden naar de prestatie die geleverd is, en naar het risico dat gelopen wordt. Ondernemers die hun nek uitsteken, en daarmee risico lopen, horen ook beloond te worden wanneer het goed gaat. Dit is het ondernemersrisico. Wanneer geen ondernemersrisico gelopen wordt, en de prestatie is in lijn met de taakomschrijving, is het waanzin om hoge bonussen uit te keren.

Op de winkel gepast

Wat dat betreft is de verontwaardiging van de pensioenfondsen over de bonus voor Jan Bennink heel begrijpelijk. Als bestuursvoorzitter van Numico leverde hij een wereldprestatie door het bedrijf van de ondergang te redden en het te verkopen voor het zevenvoudige van de waarde die het bedrijf had toen hij aantrad. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bij Douwe Egberts vanaf dag 1 vaststond dat het verkocht moest worden aan het Duitse Benckiser. Als dat inderdaad het geval was, dan heeft  de heer Bennink niets anders gedaan dan op de winkel passen en is een beloning van bijna 6 miljoen euro makkelijk verdiend.

> FD 31 juli: Beleggers liggen dwars bij bonus Bennink

> FD 1 augustus: Rattenvanger Bennink blijft beleggers bekoren

> FD 1 augustus: Koopman wint het van dominee

> FD 1 augustus: Beleggers DE blaffen maar bijten niet

Gelijkaardige publicaties