Artikel
Geschreven door Lars Fassbender
Posted on 02-08-2013

Beperk het risico van dataverlies

148 keer gelezen
Wat kost dataverlies uw bedrijf? Hoe voorkomt u dataverlies? U verzamelt data, waarschijnlijk meer dan u zich kunt voorstellen. Dit kan variëren van vrij simpele Excel sheets tot zeer uitgebreide databases voor uw ERP systeem (Enterprise Resource Planning). Data die belangrijk zijn voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering. In mijn vorige blogs heeft u kunnen lezen over het belang van data en hoe om te gaan met privacy
 

Kosten dataverlies hoger dan u verwacht

De kosten die dataverlies met zich met brengen, zijn niet gering. Voor een bedrijf met een tiental werknemers bedragen deze kosten namelijk al snel enkele tienduizenden euro’s per dag.  Dataverlies ontstaat door softwarematige of fysieke schade aan uw datadragers; beiden kunnen rampzalig zijn. Het is van belang dat u zich realiseert dat het voorkomen van deze schade een geringe investering is ten opzichte van het risico dat u loopt.  
 

Neem voorzorgsmaatregelen

De back-up oplossingen hebben twee doelen: 
  1. Verloren data herstellen of terugvinden
  2. Vorige versies van data herstellen of terugvinden
     

Cloudoplossingen

Er zijn enorm veel mogelijkheden om dataverlies te voorkomen. De nieuwste trend is om data in de Cloud op te slaan. Deze oplossing beschermt u tegen de meest gevaarlijke risico’s (natuurrampen, het compleet falen / crashen van uw interne systemen) en heeft enkele substantiële voordelen. Denk hierbij aan:

  • Overal ter wereld uw data beschikbaar hebben (als er een internetverbinding beschikbaar is)
  • U hoeft niet te investeren in netwerken, servers en andere hardware (dus erg goedkoop). Vaak de ideale oplossing voor het MKB.

Helaas zijn er ook nadelen aan verbonden, zijnde: 

  • Vertragingen doordat het systeem werkt op basis van uw internetconnectie met de Cloud.
  • De betrouwbaarheid van het systeem ligt volledig buiten uw eigen bereik.
  • Zijn uw gegevens wel volledig afgeschermd voor derden?
 

Lokaal netwerk en back-up systeem

Een andere optie is om te investeren in servers en storage oplossingen. Deze zorgen ervoor dat er minimaal één kopie van al uw bestanden op één of meerdere servers staat opgeslagen.  Dit is door de aanschaf van de hardware en servicecontracten vaak een dure aangelegenheid. Het zijn zeer solide systemen die u vaak een up-time van minimaal 99,99% garanderen. Wanneer u zeer veel data verwerkt en deze snel bereikbaar moeten zijn voor allerhande afdelingen en/of klanten, is het raadzaam om in uw eigen back-up systeem te investeren.
Zelfs een goed back-up systeem zou compleet kunnen crashen. Als dat gebeurt, is het goed om te weten dat data vrijwel nooit helemaal verdwenen zijn en de schade nog te herstellen is.