Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Beursgang ForFarmers uniek in Nederland

Voor het eerst waagt een coöperatie de sprong naar de beurs. In een vorig artikel beschreef ik al de redenen die bedrijven kunnen hebben om een beursgang te overwegen. ForFarmers wil recht doen aan de waarde van het bedrijf en een platform creëren waar huidige leden (lees: aandeelhouders) hun aandeel tegen een reële prijs te gelde kunnen maken.

Voordelen beursgang

Een beursgang is over het algemeen een middel om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Een bedrijf heeft financiering nodig en wendt zich tot het publiek. Maar een beursgang heeft ook andere voordelen:

  • het levert bekendheid op
  • het geeft het een duidelijke waarde aan een bedrijf
  • het geeft aandeelhouders de mogelijkheid hun belang te verzilveren

Over ForFarmers

ForFarmers is een coöperatie opgezet door boeren. Zij produceert veevoer wat door de leden wordt afgenomen. Inmiddels nemen de huidige leden nog maar 20% van de omzet af. In die zin is het een duidelijk ander bedrijf dan de melkcoöperaties zoals we die in Nederland kennen. Daar hebben boeren over het algemeen een leveringsplicht. Eigenlijk is ForFarmers een inkooporganisatie (veevoer) en Campina een verkooporganisatie (melk van boeren)

Weinig boeren op beurs

De Amsterdamse beurs zal er blij mee zijn. Het betekent weer een nieuwe loot aan de stam van Hollandse bedrijven. Het aantal beursgangen was de afgelopen jaren op de vingers van één hand te tellen. De agrarische sector is sowieso ondervertegenwoordigd; Nutreco is het enige grote fonds wat enigszins in die richting (diervoeding) opereert.

Samenstelling AEX

De Nederlandse AEX bestaat vooral uit bedrijven die actief zijn in consumentenartikelen (33%), financiële dienstverlening (20%), olie en gas (15%), technologie (10%) en basismaterialen (8%). Voor een land als Nederland met een dergelijk grote en toonaangevende agrarische sector is er voor investeerders die hierin willen beleggen dus nog weinig keus.

Kritiek op beursgang

In het FD van vandaag werd kritiek geuit op de beursgang door de directeur van de NCR, de Nationale Coöperatieve Raad, Ruud Galle. Er zou een spanningsveld kunnen ontstaan tussen de boerenleden, die een lage voerprijs willen, en de aandeelhouders, die een hoge winst willen. Maar gezien het lage percentage omzet wat nog naar de leden gaat (20%) is dit een broodje aap verhaal. ForFarmers opereert al bijna onafhankelijk van de boerenleden en dat moet zij ook want de markt voor veevoer is zeer concurrerend. Boeren hebben door de lage melkprijs van de afgelopen jaren scherp op hun kosten moeten letten en wanneer ForFarmers onder druk van eventuele nieuwe aandeelhouders de veevoerprijzen zou verhogen, prijst zij zichzelf direct uit de markt.

Een eventuele beursgang wordt op zijn vroegst verwacht in 2015. Wanneer u een graantje mee wilt pikken van dit succesvolle bedrijf, moet u dus nog wel even wachten.

Meer lezen over het thema beursgang?
> Beursgang: de juiste stap naar snelle groei?
> Naar de beurs! Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
> Naar de beurs: toppers en floppers

Gelijkaardige publicaties