Digitaal MKB
Terug naar overzicht
blog

Big Data als uitdaging voor de CFO

Iedere dag creëren we wereldwijd maar liefst 2,5 triljoen bytes aan data. Een explosie aan data waar Nederlandse bedrijven nog mee worstelen, zo blijkt uit onderzoek van KPMG. Aan de CFO de uitdaging om het potentieel van Big Data te benutten.
 

Verwachtingen van Big Data

In april dit jaar voerde KPMG een onderzoek uit onder financieel bestuurders van 170 Nederlandse bedrijven naar het gebruik van Big Data & Analytics. Hoewel de meeste bestuurders Big Data waardevol achten, blijken ze vaak grote moeite te hebben om aan te haken bij de ontwikkelingen. Een andere opmerkelijke conclusie uit het onderzoek: de verantwoordelijkheid voor het gebruik van Big Data blijkt bij de meeste ondernemingen niet bij de IT-functie, maar bij de financiële functie te liggen; een functie die naar verwachting van bijna de helft van de bedrijven in toenemende mate leidend zal zijn bij het analyseren en interpreteren van de gegevens en het bepalen van de strategische agenda van de onderneming.
 

Het potentieel voor de CFO

Alle ogen zijn gericht op de CFO. Zo heeft Big Data de potentie om financiële verslagen van het afgelopen jaar of kwartaal te vervangen door realtime gegevens over bijvoorbeeld cashflow, debiteuren, omzet en balanswaarden. Achterhaalde financiële informatie is verleden tijd en de effecten van een maatregel zijn straks ‘direct’ zichtbaar. De taak van een CFO wordt verruimd van constateren achteraf, naar voorspellen vooraf, zodat het bestuur van een onderneming op basis van actuele informatie strategische beslissingen kan nemen.
 

De Big Data uitdaging

Maar zover zijn de meeste bedrijven nog niet. Om Big Data optimaal te kunnen benutten en nieuwe inzichten op te doen, dient de CFO allereerst te beschikken over de juiste technologie én capaciteit om gegevens te verzamelen, te verwerken en te analyseren. KPMG voorspelt dat er ook in ons land een tekort zal ontstaan aan datawetenschappers die gegevens om kunnen zetten in strategische informatie. CFO’s die zich voorbereiden op een data driven society en erin slagen nieuwe inzichten op te doen met behulp van Big Data, zetten hun onderneming op een belangrijke voorsprong.

 

Gelijkaardige publicaties