Artikel
Geschreven door Lars Fassbender
Posted on 19-09-2013

Big Data faciliteert toekomst duurzame energie

34 keer gelezen

De laatste jaren is de klimaatdiscussie enigszins naar de achtergrond verdwenen. Nog niet zo lang geleden kon je geen krant openslaan of er stond wel een paginagroot artikel over de opwarming van de aarde of over de klimaatdoelstellingen vastgelegd in Europa 2020. Nu gaat het over overheidsschulden, huizenverkopen en werkgelegenheid. Ten tijde van crisis is deze verschuiving wellicht logisch, prioriteiten verschuiven nu eenmaal. Vandaag schenk ik dan ook graag aandacht aan een positief innovatief project dat IBM onlangs afgerond heeft, HyREF genaamd.

HyREF voorspelt de toekomst

Hybrid Renewable Energy Forecaster (HyREF) – de naam zegt het eigenlijk al – kan de inzet van duurzame energie voorspellen. Voor vele duurzame energie producerende bedrijven is de onvoorspelbaarheid van het weer, en dus de onvoorspelbaarheid van de energieproductie, een heikel punt.

IBM heeft de oplossing voor dit probleem gevonden door slim om te gaan met Big Data. Het bedrijf combineert verschillende datasets met elkaar en kan zo zeer lokaal het weer voorspellen en dus de verwachte energieoutput van zonnepanelen en windmolens.

De datasets worden gevoed door sensoren op windmolens die de windrichting en windsnelheid kunnen meten en door camera’s die de wolken monitoren. Deze worden gecombineerd met bestaande weermodellen om zo tot accurate voorspellingen te komen. Wat mij het meest hieraan verbaast, is dat IBM het weer tot een maand nauwkeurig kan voorspellen. Zo nauwkeurig zelfs dat per windturbine de verwachte output kan worden voorspeld.

Opening grootste windmolenpark op de Noordzee

HyREF maakt het mogelijk voor netbeheerders om groene stroom gemakkelijker in het stroomnetwerk te integreren. Zo kan overcapaciteit beter worden gemanaged. Een ander bijkomend voordeel is dat energieproducenten beter kunnen inschatten wanneer zij back-up centrales moeten inschakelen.

Momenteel is er in Nederland een behoorlijk stroomoverschot. Dit overschot zal alleen maar toenemen. Eergisteren is namelijk het grootste windmolenpark op de Noordzee geopend. Het lijkt mij dat de inzet van HyREF op ons eigen stroomnetwerk niet snel genoeg kan starten.