Wapenhandel
Terug naar overzicht
blog

Blog Graydon Nederland

Als u aan Graydon en haar doelgroep denkt, associeert u dit waarschijnlijk niet snel met de wapenindustrie. Maar dat neemt niet weg dat de wapenhandel in Nederland een meer dan geoliede machine is en deze markt grossiert in mogelijkheden. Wellicht ook voor u, want in Nederland biedt de productie en export van wapens of wapenonderdelen met zo’n 250 bedrijven aan ruim 12.000 mensen een baan. Vorig jaar was voor de hele wapenindustrie, maar zeker ook voor Nederland, een topjaar. Met dank aan onze Arabische en  Noord-Afrikaanse broeders steeg de wapenexport met 22% naar 408 miljoen euro. Wereldwijd groeide de wapenhandel met 25% naar 30 miljard euro. Dit betekende het hoogste peil sinds de Koude Oorlog. Historisch hoogtepuntje?

 

Nederland in top 10 mondiale wapenexporteurs

Ondanks dat minister Timmermans op televisie met een stalen gezicht verkondigde dat West-Europa geen wapens moet overhandigen aan landen die in een vergaande staat van ontbinding zijn, timmert ons land binnen de wapenindustrie lekker aan de weg. In het eerste decennium van deze eeuw bekleedde Nederland een zevende plaats in de tabel van grootste wapenexporteurs ter wereld.  De Nederlandse industrie produceert vooral marineschepen, delen van gevechtsvliegtuigen en helikopters, en radar- en vuurleidingssystemen waarmee bommen en raketten hun doel zoeken. Behalve de productie, fungeert ons land ook als doorgeefluik naar andere landen.

 

Bedrijven kruipen in speelruimte Europese regelgeving

Naast dat de wapenhandel een lucratieve business is, vormt het ook onderdeel van buitenlands en militair beleid van staten. Dit betekent dat de staat nauwlettend in de gaten houdt welke wapens de grens over mogen en welk speelgoed niet van een vergunning wordt voorzien. De op Europees niveau bekokstoofde regels voor de wapenindustrie laten voor staten echter genoeg speelruimte over om hier afwijkend in op te treden. Het gevolg is dat de ene staat een soepeler beleid hanteert dan de andere en bedrijven hier dankbaar gebruik van maken. Met creativiteit en optimale marktkennis biedt dit een hoop mogelijkheden. Tja, de één zijn dood is immers de ander zijn brood.

 

Wapenindustrie: winst genereren vs mensenrechtelijke blokkades

Dit proces wordt bemoeilijkt doordat bedrijven bepaalde onderdelen (die op zichzelf geen wapens zijn) exporteren naar landen met een soepel wapenbeleid om daar als bouwsteen te worden gebruikt voor een compleet wapen. Naast bedrijven verdienen ook regeringen een aardige cent aan deze niet onomstreden business. Zo verkoopt de Nederlandse overheid dikwijls afgedankte, derdehandse militaire wapens aan groeperingen die zich in staat van oorlog bevinden. De internationale veiligheid en de mensenrechtensituatie van het land van bestemming spelen normaal gesproken een prominente rol bij de toekenning van een vergunning. Maar ook de overheid laat zich weleens verblinden door dollartekens in plaats van morele bezwaren.

 

Wapenhandel biedt toekomst voor wankele MKB’ers

Aan de spanning, sensatie en het vuurwerk zal het in deze sector in ieder geval niet liggen. Daarnaast steelt u bij het kerstdiner ook gegarandeerd de show. Die zwager met zijn verhalen over dat zogenaamd succesvolle IT bedrijfje zal lelijk op zijn neus kijken. Mocht u op eigen bodem eerst eens wat informatie willen inwinnen over deze interessante markt, kunt u altijd even een rondleiding aanvragen bij Stork, Damen/Van Schelde of EADS.

Gelijkaardige publicaties