Boekhouding: 4 belastingvoordelen die u niet mag missen

3 Min
26/07/2023

Veel ondernemers besteden de boekhouding uit aan gespecialiseerde accountants. Ze spenderen hun kostbare tijd liever aan de kerntaken van de onderneming, in plaats van uren achter het telraam te zitten. Toch kan een beetje kennis van bijvoorbeeld de belastingvoordelen u een flink eind op weg helpen bij de doorgroei van uw onderneming.

Hier zijn 4 belastingvoordelen die u maar beter in uw achterhoofd kunt houden:

Chapter 1

1. MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling houdt in dat elke ondernemer over 14% van de gemaakte winst geen belasting hoeft te betalen. Een nadeel is dat wanneer u een jaartje verlies draait, de MKB-vrijstelling ook uw fiscale verlies verkleint. Deze aftrekpost geldt voor eenmanszaken, maatschappen en vof’s.

Chapter 1

2. De investeringsaftrekregelingen

Er zijn drie soorten investeringsaftrek: kleinschaligheid, milieu en energie-aftrek. 

  • De kleinschaligheidsaftrek geldt voor u wanneer u heeft geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Het hangt af van de totale investeringen die u dat jaar gedaan hebt en kan u maximaal €15000 opleveren.
  • Heeft u geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die zijn erkend als milieu-investering? Dan komt u in aanmerking met de milieu-investeringsaftrek. Dit kan een voordeel opleveren tot wel 36% van het investeringsbedrag op de fiscale winst. Naast de milieu-investeringsaftrek (MIA) is er de Vamil, de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. De Vamil stelt u in staat bepaalde investeringen versneld af te schrijven (tot 75%), zodat u een rente- dan wel liquiditeitsvoordeel in een bepaald jaar kunt behalen.
  • Heeft u een energie-investering gedaan? Dan komt u in aanmerking voor de energie-aftrek. De energie-investeringsaftrek is 45,5%.

Let op: Wanneer u kies voor de energie-aftrek dan kunt u geen milieu-investeringaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen. 

En dan het addertje onder het gras: Wanneer u de aangeschafte bedrijfsmiddelen weer verkoopt kan een gedeelte van het genoten voordeel terugbetaald moeten worden. Dit heet de desinvesteringsbijtelling.

Chapter 1

3. Research & Developmentsaftrek (RDA)

Dit is een aftrekpost voor kosten en investeringen die u maakt voor de ontwikkeling van innovatieve producten of diensten. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u een RDA-beschikking zien te bemachtigen van het Ministerie van Economische Zaken. Bepaalde kosten zijn niet bedoeld voor deze regeling, zoals loonkosten, financieringskosten en de inhuur van arbeid. Wel in aanmerking komen bijvoorbeeld apparatuur en materialen.

Chapter 1

4. Verliezen verrekenen

Voor de ondernemers die moeilijke jaren hebben gehad: u kunt uw slechte jaren verrekenen met een aantal goede jaren. Eerst met de drie voorafgaande jaren, daarna nog met de negen komende jaren. Zo helpt de belastingdienst het kleinere MKB.

Uiteraard is het verstandig u goed te laten informeren door een financieel adviseur, accountant of belastingspecialist. Maar wat extra kennis kan nooit kwaad. 

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

B2B e-commerce gamechanger

Mis geen omzet meer in het weekend en in de avonduren.

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.