Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Budgetcyclus is zó 2013

Veel controllers beginnen de laatste week van hun zomervakantie opvallend diep te zuchten. De jaarlijkse planning- en budgetcyclus komt er weer aan. Dat betekent veel vergaderen en tijdverspillen. Terwijl we allang weten hoe het anders kan.

Tradities

Tradities kunnen hardnekkig en achterhaald zijn. Het voorbeeld van Sinterklaas en Zwarte Piet dringt zich op. Maar zou VN-consultant Verene Shepherd (die onderzoek deed naar het racistische gehalte van het Nederlandse kinderfeest) haar pijlen ook eens kunnen richten op een andere, muurvaste traditie? Ik bedoel het jaarlijkse planning- en budgetritueel.

Zinnige vragen

In augustus en september is het in veel Nederlandse bedrijven weer bal. Er wordt langdurig vergaderd over de budgetten van het komende jaar. Hoeveel gaan we uitgeven? Welke afdeling krijgt wat te besteden? Wat zijn de financiële doelen? Welke kosten verwachten we en hoe kunnen we daarop besparen? Stuk voor stuk hele zinnige vragen. Alleen jammer dat de wereld zich niet een jaar vooruit laat plannen…

Verrassing!

Want het nieuwe jaar is nog maar koud van start, of de olieprijzen schieten omhoog. Er meldt zich ineens een nieuwe concurrent. Niet veel later ontstaat de mogelijkheid zelf een overname te doen. Halverwege het jaar klopt er van de budgettering al geen bal meer. Maar gelukkig: het najaar en de nieuwe budgetvergaderingen dienen zich alweer aan. Kunnen we eerst langdurig analyseren waarom we er het vorige jaar toch zo naast zaten. 

Rolling forecast

Het alternatief is allang bekend. Dat is rolling forecast. Er is een financieel raamwerk, een kader, dat elke maand (of elk kwartaal) wordt getoetst aan de actualiteit. Dit biedt de mogelijkheid om budgetten snel en tijdig aan te passen aan veranderende omstandigheden. Met als groot voordeel dat er veel minder lang vergaderd hoeft te worden en er dus tijd overblijft om de geformuleerde budgetdoelen daadwerkelijk te realiseren!

Rolling forecast biedt de mogelijkheid om budgetten snel en tijdig aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Pepernoten

Waarom houdt 80% van de bedrijven dan vast aan de jaarlijkse budgetcyclus? Goede vraag. Het zal iets met traditie te maken hebben. Ben trouwens heel benieuwd wanneer we de eerste pepernoten in de supermarkt gaan zien. Is dat voor of na de eerste budgetvergadering…?

Wilt u meer weten over hoe u uw credit management beleid kunt optimaliseren? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze cue card!
Download de cue card

Gelijkaardige publicaties