Artikel
Geschreven door Rick Schmitz
Posted on 24-01-2017

BV opheffen? Dit moet u weten

15494 keer gelezen

Dit blog is gemaakt in samenwerking met FIRM24

Ooit begon u met de oprichting van een BV. Maar u bent tot de conclusie gekomen dat een andere rechtsvorm toch beter bij uw onderneming past. Of u overweegt om een carrièreswitch te maken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat u met pensioen gaat en daarom stopt met uw BV. Dit zijn allemaal gegronde redenen om een BV op te heffen. Benieuwd hoe u eenvoudig én snel uw BV kunt opheffen? Lees dan gauw verder.

BV opheffen, waarom zou u?

Stel dat u wilt stoppen met uw BV, dan kunt u op verschillende manieren uw BV liquideren. Vrij veel ondernemers beschouwen dit als zeer complex en weten niet goed waar ze moeten beginnen. Gelukkig hoeft de opheffing van uw BV helemaal niet zo complex te zijn… Hoe dit precies werkt ontdekt u verder in dit artikel.

In de praktijk zien we vaak de volgende drie redenen voor de liquidatie van een BV:

1. De BV blijkt fiscaal onvoordelig te zijn

Sommige ZZP'ers kiezen ervoor om meteen vanuit een BV te gaan werken. Dat geeft bescherming tegen aansprakelijkheden, maar daarmee lopen ze de fiscale voordelen mis die de eerste drie jaren voor een eenmanszaak gelden (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling). Voor de meeste ZZP'ers wegen de voordelen van een BV niet op tegen de grote fiscale voordelen van de eenmanszaak. Bij een jaarlijks inkomen tot circa € 90.000 (wat meestal het geval is) is een BV voor een ZZP'er veel weggegooid geld. ZZP'ers die daar achter komen kiezen ervoor om hun BV alsnog op te heffen en vanuit een eenmanszaak verder werken. Het hebben van een BV naast de eenmanszaak kan namelijk tot lastige discussies met de Belastingdienst leiden, met name over de vereiste urennorm voor de eenmanszaak.

2. Lege stamrecht BV

Meestal wordt een stamrecht BV gebruikt om een gouden handdruk in te ontvangen. Wanneer de gouden handdruk is uitgegeven blijft de stamrecht BV leeg over. Wanneer u niet meer van plan bent om andere activiteiten in deze BV te bewerkstelligen, dan kunt u de BV beter liquideren.

3. De BV is nooit actief geweest

Ambitieuze ondernemers zetten vaak een structuur neer van holding BVs en werkmaatschappijen om hun grote “visie” uit te voeren. Vaak wordt die visie gaandeweg aangepast waardoor bepaalde onderdelen meer de nadruk krijgen en andere onderdelen komen te vervallen. De werkmaatschappijen waarin die laatste onderdelen werden ondergebracht moeten dan opgeheven worden.

Bespaar honderden euro’s met BV opheffen

Bent u in het bezit van een BV waar u niets mee doet? Of bezit u een BV die eigenlijk niet meer levensvatbaar is? Dan is het wellicht een verstandige keuze om die BV zo snel mogelijk op te heffen. Het is niet alleen fijn om zaken af te ronden, maar het levert u doorgaans ook nog eens honderden euro’s op. Dit klinkt misschien als een illusie, maar toch is het waar! De administratiekosten voor een lege BV bedragen ruim €1.000 per jaar. Haal daar de kosten voor de opheffing van de BV (€219) van af en u creëert een besparing van maar liefst €781!

Turboliquidatie

Wilt u uw BV opheffen? Dan zijn er slechts twee stappen nodig, namelijk: ontbinden en liquideren. Maar wat betekent dit? Uw BV kan alleen geliquideerd worden als de aandeelhouders dit besluit hebben genomen of als u wordt gedwongen via een faillissement. Stap 1 van de liquidatie is dus het besluit van de aandeelhouder(s). Dit besluit dient ter bewijs ondertekend te worden door de aandeelhouder(s). Wanneer dit besluit officieel is genomen kan de BV worden opgeheven door middel van een turboliquidatie of gewone liquidatie.

De naam turboliquidatie zegt het eigenlijk al. De snelheid waarmee de liquidatie afgehandeld wordt. Een turboliquidatie kan niet zomaar uitgevoerd worden. Pas als de BV geen baten of vermogensbestandsdelen meer heeft, kan een turboliquidatie worden uitgevoerd. Vervolgens kunt u het besluit tot de liquidatie van de BV en de inschrijving van de ontbinding bij de KvK deponeren. Uw BV laten opheffen middels een turboliquidatie is relatief snel en helemaal niet zo duur als vaak gedacht wordt.

Eisen turboliquidatie

Wilt u uw BV opheffen door middel van een turboliquidatie? Dan moet u aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Uw BV heeft geen schulden openstaan (dit mag wel, maar liever niet)
  • Uw BV mag geen lopende vorderingen hebben
  • De BV is geen bestuurder of aandeelhouder van een andere BV
  • De aandelen in de BV zijn niet verpand of gecertificeerd

Turboliquidatie is niet geheel zonder risico’s

Met enige regelmaat komt het voor dat bestuurders van een BV op een ongeoorloofde manier toewerken naar een turboliquidatie. Dit is nooit slim. Gebruikt u een turboliquidatie omdat schuldeisers dan geen verhaal meer kunnen halen? Ga er dan maar van uit dat de curator u en eventuele andere bestuurders snel weet te vinden. Voldoet uw BV niet aan de eisen voor een turboliquidatie? Dan hebben schuldeisers de mogelijkheid om een verzoek in te dienen tot heropening van de BV. In het ergste geval kan de rechter bepalen dat alle bestuurders in privé aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de BV. Terwijl ze daar juist van af wilden door de BV op te heffen. Wees dus altijd zorgvuldig en neem contact op met specialisten voor vragen.

Ook uw zakenrelaties kunnen in de problemen komen en overwegen hun BV op te heffen of een faillissement aanvragen. Voor u is het zaak om de signalen op tijd te herkennen. Lees onze 9 tips om naderende faillissementen snel te kunnen herkennen:

                                                   graydonnl_9-signalen-om-een-faillissement-te-herkennen.png

Download de 9 tekenenen van een naderend faillissement