Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

CFO nieuwe stijl: Jan-Kees de Jager

De ouderwetse boekhouder is niet meer. Was de boekhouder vroeger iemand die de cijfertjes in de gaten hield en een slot op de deur voor de organisatie, tegenwoordig is het takenpakket van de CFO, de Chief Financial Officer, zo breed dat het ‘gewone’ boekhouden er bijna bij in zou schieten. Sinds kort in het takenpakket: contacten in Den Haag, getuige het aanstellen van Jan-Kees de Jager als CFO van KPN. De CFO wordt zo van een boekhouder een alleskunner.

Sparring partner en opvolger CEO

Er wordt dus steeds meer verwacht van de CFO. Een van de belangrijkste nieuwe functies is die van sparring partner van de CEO. Steeds vaker is de CFO de opvolger van de CEO als leider van de onderneming. De CFO is, meer nog dan marketing en verkoopmensen, de vertrouwenspersoon voor de CEO en kan vanuit zijn kennis van de financiële mogelijkheden van de onderneming de CEO van de juiste informatie voorzien en op tijd aan de handrem trekken als te grote risico’s worden genomen. Vooral CEO’s voortgekomen uit Marketing en Sales hebben aan de CFO een dankbaar klankbord.

Focus naar voren

Een andere verandering voor de nieuwe generatie CFO’s is de focus op de toekomst. Veel CFO’s zijn vooral bezig met de cijfers van het verleden, maar de focus op de toekomst wordt steeds belangrijker. De CFO kan vanuit zijn expertise waarde toevoegen aan een investeringsidee, een commercieel voorstel of de financiële haalbaarheid van een business plan. De CFO werkt dus meer en meer net achter de frontlinie, ter ondersteuning van Marketing en Sales. 

Credit Management en werkkapitaaloptimalisatie

In dat kader is ook het opzetten van een goed werkend credit management systeem van het grootste belang. In mindere economische tijden kan een bedrijf zich niet al teveel missers veroorloven en dienen nieuwe en bestaande klanten goed gescreend te worden alvorens er mee in zee te gaan. De CFO is hoofdverantwoordelijk voor het inschatten van de kredietwaardigheid van nieuwe prospects.

Daarnaast is het optimaliseren van het werkkapitaal voor veel bedrijven in een tijd van lage groei de enige manier om de winstgevendheid te verhogen. Onlangs kwam Akzo Nobel met haar kwartaalcijfers: een omzetdaling van 4% maar wel een winstgroei van 11%. Kostenbesparingen en werkkapitaaloptimalisatie, de CFO heeft hierin vaak de leidende rol. Bij hem komen alle financiële doelstellingen samen. Los daarvan is het ook belangrijk om werkkapitaaloptimalisatie vanuit het hoogste echelon aan te sturen: het geeft de organisatie het inzicht dat het de leiding menens is. 

Steeds vaker is de CFO de opvolger van de CEO als leider van de onderneming.

Nieuwe taak: lobbyen

KPN voegt dus een nieuwe taak toe aan het al omvangrijke takenpakket van de CFO: lobbyen in Den Haag. Met de aanstelling van Jan-Kees de Jager, die een verleden heeft als ondernemer in de ICT-branche en ervaring als CFO (van de BV Nederland) wordt nadrukkelijk aangekoerst op betere betrekkingen met de rijksoverheid. Voor de Jager, een ondernemer in hart en nieren, een prachtige uitdaging in een moeilijke en competitieve branche. Ik wens hem veel succes. 

Meer lezen over de drie uitdagingen voor de moderne CFO? Lees dan dit artikel.

Wilt u meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze eBooks en Whitepapers!

Ga naar download center

 

Gelijkaardige publicaties