Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 24-11-2014

Compliance trends 2015: wat staat de compliance officer te wachten?

372 keer gelezen

“In 2015 wil iedereen compliance officer zijn,” voorspelden Van Beusekom en Raaijmakers in 2010 in Tijdschrift voor Compliance. Krijgen de auteurs gelijk? En met welke trends krijgen compliance officers volgend jaar te maken?

Voorspellingen voor 2015

Was zijn functie in de jaren negentig van de vorige eeuw nog sterk regelgedreven, tegenwoordig heeft de compliance officer een stevige positie verdiend als serieuze gesprekspartner. Vanuit hun ervaringen als toezichthouder beschreven Van Beusekom en Raaijmakers in oktober 2010 in een artikel in Tijdschrift voor Compliance hun verwachtingen ten aanzien van de compliance-functie in 2015. De auteurs zagen een rol weggelegd voor de compliance officer als beschermer van waardecreatie en de identiteit van een onderneming. Deze rol zou de functie zo aantrekkelijk maken, dat de compliance officer in 2015 tot de meest populaire functies zou behoren. Komt hun voorspelling uit?

Aandacht voor compliance groeit

Uit het onderzoek Compliance Trends 2014 van Deloitte en Compliance Week blijkt in elk geval dat de aandacht voor compliance toeneemt. De helft van de 209 ondervraagde compliance professionals blijkt een zelfstandige Chief Compliance Officer in dienst te hebben, terwijl dit percentage vorig jaar nog 37% bedroeg. Daarnaast geven de meeste respondenten aan dat het budget voor compliance is toegenomen. Kennelijk zijn steeds meer ondernemingen zich bewust van de toegevoegde waarde van de compliance officer.

Compliance trends in 2015

Met welke thema’s krijgt de compliance officer in 2015 te maken? De voorlopige agenda van de Compliance Week, die volgend jaar van 18 mei tot 20 mei 2015 gehouden wordt in Washington D.C., geeft alvast een indicatie. Zo zal er onder meer gesproken worden over het ontwikkelen van de juiste strategie voor de implementatie van software voor Governance, Risk & Compliance (GRC). Ook in Nederland staat automatisering hoog op de agenda. Eerder dit jaar bleek dat slechts 1 op de 10 Nederlandse bedrijven de GRC-processen heeft geautomatiseerd. Andere thema’s op de voorlopige agenda zijn onder meer: risicoanalyse in het tijdperk van ‘Big Analytics’, het identificeren van frauderisico’s en het meten en documenteren van de inzet op compliance.

Trends voor Nederlandse compliance professionals

De Nederlandse tegenhanger van de internationale Compliance Week is het Nationaal Compliance Congres. Dit jaar vindt het congres plaats op 11 december 2014 in Nieuwegein. Uit het nieuwsoverzicht van het Nederlands Compliance Instituut blijkt welke actuele thema’s er zoal aan bod komen: de 4e witwasrichtlijn, de privacyverordening en anti-corruptiemaatregelen. Kijk voor meer informatie op de website van het congres.

Meer weten over compliance?

- Onze wiki pagina over compliance 
De toegevoegde waarde van de compliance officer
Effectief compliance beleid kan strafvervolging anticorruptie wetgeving voorkomen

Wilt u als compliance officer meer weten over het voldoen aan de Wwft? Download dan onze ePaper!
Download onze ePaper!