Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Credit management: Reverse Factoring smeerolie bedrijfsleven

In het Financieel Dagblad van afgelopen week stond een mooi artikel over het nieuwe verdienmodel van de banken. Het trage betalingsgedrag van vooral de grotere ondernemingen zorgt voor nieuwe mogelijkheden: het financieren van de uitstaande facturen. Dat levert weinig risico op omdat het vooral gaat om het voorfinancieren van goedgekeurde facturen: oftewel Reverse Factoring.

Even zomaar wat cijfers: in Europa wordt bijna 3% van de facturen als oninbaar afgeboekt. Dit is in geld €350 miljard. Meer dan de helft van de Europese ondernemingen ondervindt ernstige nadelen van het niet of te laat betalen van hun klanten en de helft van de ondernemers ziet niet of te laat betalen als een sta-in-de-weg voor verdere groei.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de financiers van de economie, de banken. De banken hebben problemen met hun verdienmodel. Veel winstgevende activiteiten van voor de crisis zijn afgestoten, zoals vermogensbeheer en investment banking, waardoor men weer is aangewezen op het aloude financieren van het bedrijfsleven.

Weinig vraag naar financiering

Banken kregen kritiek te verduren vanuit de zakenwereld dat zij niet voldoende kapitaal wilden uitlenen. Banken zelf zeggen dat ze dat wel willen, maar dat er weinig vraag is naar financiering. Waarschijnlijk ligt de waarheid zoals gewoonlijk weer ergens in het midden. Toch liggen er zeker wel mogelijkheden voor het bankwezen, en nog met weinig risico ook: het financieren van de uitstaande facturen.

Als onderneming kunt u ervoor kiezen uw facturen te verkopen aan een factormaatschappij of een kredietinstelling. Meer en meer komt echter het initiatief bij banken te liggen: zij kunnen een platform opzetten wat, op basis van de kredietwaardigheid van de afnemer en de goedgekeurde factuur, ervoor kan zorgen dat iedereen in de keten eerder betaald wordt. Hierdoor krijgt de economie een extra impuls: ondernemers hoeven niet langer te wachten op hun geld, durven eerder te investeren en verlichten hun behoefte aan werkkapitaal.

Prachtig verdienmodel

Voor banken is het een prachtig verdienmodel: het financieren van goedgekeurde facturen op basis van de kredietwaardigheid van een sterke en kapitaalkrachtige afnemer brengt weinig risico met zich mee. Banken snakken naar risico-arme financieringen: het geld is er wel maar de risicobereidheid is er niet. Veel banken hebben inmiddels een dergelijk platform opgezet of zijn er al mee bezig. Informeer daarom gerust bij uw bank, of andere banken wat de mogelijkheden zijn. Het kan uw bedrijf een enorme boost geven wanneer u in plaats van pas na 2 maanden, uw geld al binnen 1 week binnenkrijgt. 

Wilt u meer weten over reverse factoring? Ga dan direct naar ons download center en download gratis ons ePaper!
Download de ePaper!

Gelijkaardige publicaties