Crowdfunding: Dé trend van nu

Waar haal je als ondernemer geld vandaan nu de banken hun hand op de knip houden? Bij de massa.

3 Min
28/08/2023

Als het over trends gaat, gaat het over crowdfunding. Een fenomeen dat de afgelopen jaren steeds groter is geworden en dat de komende jaren waarschijnlijk nog zal blijven groeien. Crowdfunding is simpel gezegd de financiering van een project of onderneming door particulieren. Hierbij gaat het om een directe financiering, dus zonder bemiddeling of tussenkomst van derden.

Chapter 1

Een goed idee is niet genoeg voor crowdfunding

Heel veel mensen hebben een goed idee. Feit is dat goede ideeën slechts ideeën blijven als er geen geld is om deze uit te voeren. Banken zijn tegenwoordig niet zo happig meer als het gaat om investeringen. Voorzichtigheid is zekerheid, lijkt het motto van het bankwezen geworden te zijn. Enerzijds is deze bezorgdheid heel begrijpelijk en soms zelfs verstandig, anderzijds is het niets meer dan zonde. Zonde omdat goede ideeën niet van de grond kunnen komen, zonde omdat groei stagneert en zonde omdat er veel geld wordt misgelopen. Met crowdfunding kan een goed idee wel genoeg zijn.

Chapter 1

Crowdfunding: vele kleine beetjes vormen een groot geheel

Door het huidige financiële leefklimaat is er een alternatieve financieringsvorm geboren: crowdfunding. Crowdfunding is gebaseerd op de gedachte dat vele kleine beetjes samen een heleboel is. Om een project te realiseren hoeft men dus niet meer per se opzoek naar één grote geldschieter; opgeteld zijn de kleine investeringen van meerdere individuen namelijk even groot.

Op zoek naar een concreet stappenplan om de alternatieve financier te overtuigen van uw plannen? Download onze whitepaper.

Chapter 1

Geïnvesteerd in een crowdfundproject? Dit krijgt u ervoor terug.

De mensen die in een project geïnvesteerd hebben krijgen hier iets voor terug. Wat dit precies is, verschilt per crowfundproject. U kunt denken aan een aandeel in het bedrijf, een percentage van de winst, een eenmalige beloning of enkel eeuwige dank. De belangrijkste reden om te investeren in een bepaald project, blijkt de passie van de initiatiefnemer te zijn. Ondernemers die met grote passie kunnen vertellen waarom zij geld nodig hebben voor hun project, halen meer op.

Lees meer over een succesvolle crowdfunding campagne op de website van CrowdAboutNow.

Chapter 1

Meer toezicht op crowdfunding

Sinds eind 2021 is de Europese wetgeving voor crowdfunding van kracht: De European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR). Deze nieuwe wetgeving moet voor een beleggersbescherming zorgen. Potentiële beleggers moeten beter kunnen weten wat het project inhoudt en inzichten kunnen krijgen in de vooruitzichten en de risico’s die er aan verbonden zijn. Er is bepaald dat crowfundingdienstverleners hier zorg voor moeten dragen.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Uw bedrijf slim financieren?

Alle mogelijkheden rondom alternatieve financiering.

Finance en sales geen vrienden

Naar een goede samenwerking om de winstgevendheid te vergroten.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.