Crowdfunding: Hoe werkt het precies?

3 Min
25/07/2023


Kleine ondernemers lenen steeds vaker rechtstreeks van particuliere spaarders en beleggers om hun investeringsplannen te financieren. Omdat de banken vaak niet kunnen of willen lenen, zoeken ondernemers hun heil ergens anders. 

Hoewel voorheen crowdfunding een financieringsvorm was voor kunstenaars en artiesten (de meeste crowdfundingsites helpen alleen creatieve projecten), profiteren hier nu ook veel MKB’s van. In Nederland is in 2022 1,08 miljard euro opgehaald door middel van crowdfunding. Crowdfunding heeft in de afgelopen 10 jaar een enorme groei gezien. In 2012 werd er nog enkel 12 miljoen euro opgehaald.  

Chapter 1

Kenmerken van crowdfunding

Grote crowdfundingbemiddelaars, zoals Symbid.nl en Geldvoorelkaar.nl, kennen allemaal zo goed als dezelfde procedures voor het binnenhalen van een dergelijke financiering. Er zijn een aantal punten die opvallen:

  • Het inschrijvingsbedrag per deelnemer is laag en de ondernemer heeft enkel te maken met de tussenpersoon waardoor de administratieve last beperkt blijft. 
  • De te betalen rente is aan de hoge kant, tussen de 6 en 8%.
  • De ondernemer moet zijn doelstelling en cijfers op internet publiceren.
  • De kosten voor de bemiddelaar worden ingehouden op het initiële bedrag. De bemiddelaar regelt verder wel de administratieve zaken voor de investeerder.
  • Bij wanprestatie van de ondernemer wordt door de bemiddelaar een deurwaarder/incassobureau ingeschakeld. 
Chapter 1

Hoe werkt crowdfunding in de praktijk?

Het systeem is simpel. De investeerder wordt over de streep getrokken door enerzijds het plan van de ondernemer en anderzijds het veel hogere rendement. 

Voor een ondernemer die geen geheim maakt van zijn bedrijfsvoering, geen problemen heeft met een rentevoet van 6 à 8% en niet bij de bank terecht kan, is het zeker aan te raden eens rond te kijken op genoemde websites.

Op zoek naar tips om de alternatieve financier te overtuigen van uw plannen? Download onze whitepaper

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Uw bedrijf slim financieren?

Alle mogelijkheden rondom alternatieve financiering.

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.