Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 26-07-2013

Crowdfunding: Hoe werkt het precies?

233 keer gelezen
​Deze week (dinsdag 23 juli) werd in de Volkskrant aandacht besteed aan het opkomende fenomeen crowdfunding. Kleine ondernemers lenen steeds vaker rechtstreeks van particuliere spaarders en beleggers om hun investeringsplannen te financieren. Omdat de banken vaak niet kunnen of willen lenen, zoeken ondernemers hun heil ergens anders. 
 
Hoewel ik dacht dat het in eerste instantie vooral een financieringsvorm bleek voor kunstenaars en artiesten (de meeste crowdfundingsites helpen alleen creatieve projecten), moet ik erkennen dat het MKB er nu toch ook van lijkt te gaan profiteren. In Nederland is in 2012 ruim 11 miljoen euro opgehaald door middel van crowdfunding en er zijn al analisten die voorspellen dat het MKB in 2015 meer dan 250 miljoen euro op deze manier zal ophalen.
 

Hoe werkt crowdfunding in de praktijk?

Ik heb eens even rondgekeken op een aantal sites van crowdfunding-bemiddelaars, zoals Symbid.nl en Geldvoorelkaar.nl, om te ontdekken wat nu precies de procedures zijn voor het binnenhalen van een dergelijke financiering. Er zijn een aantal punten die opvallen:
  • Het inschrijvingsbedrag per deelnemer ligt vrij laag ( bij grote projecten rond de € 1500-2000 en bij kleinschalige projecten rond de € 500) en de ondernemer heeft enkel te maken met de tussenpersoon waardoor de administratieve last beperkt blijft. 
  • De te betalen rente is aan de hoge kant, tussen de 7 en 10%.
  • De ondernemer moet zijn doelstelling en cijfers op internet publiceren.
  • De kosten voor de bemiddelaar worden ingehouden op het initiële bedrag. De bemiddelaar regelt verder wel de administratieve zaken voor de investeerder.
  • Bij wanprestatie van de ondernemer wordt door de bemiddelaar een deurwaarder/incassobureau ingeschakeld. 
Het systeem is simpel. De investeerder wordt over de streep getrokken door enerzijds het plan van de ondernemer en anderzijds het veel hogere rendement. 
 
Voor een ondernemer die geen geheim maakt van zijn bedrijfsvoering, geen problemen heeft met een rentevoet van 7 à 10% en niet bij de bank terecht kan, is het zeker aan te raden eens rond te kijken op genoemde websites.
 

Meer over crowdfunding?

Wilt u meer weten over crowdfunding? Lees dan ook onderstaande crowdfunding blogs:

 

Op zoek naar tips om de alternatieve financier te overtuigen van uw plannen?


Download het eBook