Malafide ondernemers
Terug naar overzicht
blog

Cybercrime ligt op de loer

Wij hebben de opkomst van het internet nog niet zo heel lang geleden met z’n allen meegemaakt. Toch weten we nu al niet meer hoe wij ons ooit zonder gered hebben. Informatie zoeken doen we met Google, nieuw personeel vinden met LinkedIn en geldzaken regelen met internetbankieren. 


Maar niet alleen onze mogelijkheden zijn enorm gegroeid door de komst van het internet, ook de mogelijkheden van criminelen zijn verveelvoudigd.
 

Internetcriminelen

Met een bivakmuts op en een wapen in de hand een bank binnenstormen lijkt verleden tijd. Criminelen kunnen door de komst van het internet een stuk subtieler te werk gaan. Zij hacken uw computer of troggelen gegevens af, allemaal zonder dat er ook maar een schot, klap of dreiging aan te pas komt. Het resultaat is echter hetzelfde gebleven; zij gaan er met uw geld vandoor en u blijft met de gebakken peren achter.
 

Ondernemers steeds vaker slachtoffer

Bijna iedereen heeft wel eens met een bepaalde vorm van cybercrime te maken gehad. Denk aan skimming of het toegestuurd krijgen van een virusmail. Ook bedrijven krijgen steeds vaker te maken met cybercriminelen. In 2012 was maar liefst 40 procent van de Nederlandse ondernemers slachtoffer van cybercrime! Dit percentage ligt onder andere zo hoog, omdat cybercrime lastig tegen te gaan is. Criminelen gaan anoniemer te werk en zijn dus moeilijker op te sporen.
 

Weerbaarheid van bedrijven niet goed genoeg

Hoewel veel ondernemers op de hoogte zijn van het bestaan van cybercrime, denken toch behoorlijk wat mensen te gemakkelijk over dit onderwerp. De gedachten dat het allemaal wel mee zal vallen en dat dit soort dingen alleen anderen overkomen, zijn nog te vaak overheersend. Dick Schoof, nationaal coördinator terrorisme en veiligheid (NCTV), uitte zijn zorgen over cybercrime in een interview met het Financieele Dagblad van 24 augustus jongstleden:

“We zien dat de illegale activiteiten in de cyberwereld in een rap tempo toenemen. We zien gelukkig ook dat de weerbaarheid en het herstelvermogen van bedrijven en organisaties meegroeien, maar de balans is uiteindelijk negatief.”

Veilig online

Uiteraard zijn er acties die u kunt ondernemen om het risico te beperken dat u slachtoffer wordt van cybercrime:

  • Houd persoonlijke gegevens en wachtwoorden voor uzelf
  • Verander geregeld van wachtwoord
  • Gebruik voor verschillende diensten verschillende wachtwoorden
  • Installeer een virusscanner en anti-spyware en houd deze up to date
  • Ten slotte is het ook als het om cybercrime gaat van groot belang om uw gezonde verstand te blijven gebruiken. Denk bijvoorbeeld na voordat u ergens op klikt of een mail van een onbekende afzender opent.

Bewust van cybercrime

U bewust zijn van het feit dat cybercrime aan de orde van de dag is, is misschien nog wel het beste wapen tegen deze vorm van criminaliteit:

  • Zorg dat uw onderneming voldoende bewapend is, maar schaf geen compleet wapenarsenaal aan, want ook de meest beveiligde organisaties in de wereld worden gehackt.
  • Maak daarom altijd een kosten-baten analyse bij aanschaf van beveiligingssoftware en vraag u af hoe (concurrentie)gevoelig uw online bedrijfsomgeving is.
  • Veel klantdata en administratie in de cloud? Maak geregeld een back-up om te voorkomen dat opeens alles ‘weg’ is. Ook een cloudprovider kan per slot van rekening gehackt worden (of failliet gaan).
     

Onneembaar fort

Natuurlijk is het ongewenst als er plotseling data van uw onderneming op straat liggen of worden misbruikt. Het is daarom van belang om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Houd echter in uw achterhoofd dat wat door mensen gemaakt wordt, ook door mensen te kraken is. Ga hier dus nuchter mee om. Geen enkele organisatie ter wereld is een onneembaar fort. Alleen is inbreken in een goed beveiligd huis nu eenmaal lastiger dan in een huis zonder alarminstallatie. Tegelijkertijd zal een extreem goed beveiligd huis eerder de aandacht trekken van een inbreker dan een gemiddeld huis. En is het huis van een persoon uit de Quote 500 een stuk interessanter dan het huis van Jan Jansen op de hoek. Dit gaat ook op voor ondernemingen. Aan u de overweging hoe ver u wilt gaan met het ophangen van virtuele camerasystemen.

Gelijkaardige publicaties