Artikel
Geschreven door Saskia van den Boom
Posted on 16-09-2013

Data analist: hèt beroep met toekomst

1196 keer gelezen

De zoektocht naar data nerds

Met de opkomst en mogelijkheden van Big Data worden data analisten steeds belangrijker in de organisatie. Data analisten worden de rocksterren van de 21e eeuw. Het valt te bediscussiëren in hoeverre het werk van de data analist verschilt met wat ‘de oude garde’ jarenlang heeft gedaan. Zeker is dat het een groeiend vak is, en dat steeds meer bedrijven wanhopig op zoek zijn naar de beste data analisten.

data analist

De nieuwe Mick Jagger is super slim, draagt een bril, kleedt zich eenvoudig maar netjes en brengt vele uren achter de computer door. Hoewel er neerbuigend wordt gedaan over nerds, is de data nerd in opkomst en zijn organisaties naarstig op zoek naar de besten in het vak.

Het is een understatement om te zeggen dat data analisten belangrijk zijn in een organisatie. Het is de levensader van elk bedrijf. Of je nu marketing beslissingen moet nemen, een nieuw product wil ‘fine-tunen,’ of een nieuwe strategie wilt lanceren.

Het functieprofiel van data analisten voor een Big Data strategie

Goede data analisten zijn hoog opgeleid en getraind, super slim en hebben een wiskundige en statistische achtergrond. Ze zijn analytisch zéér vaardig omdat het volume van data steeds gevarieerder (meerdere databronnen) en ongestructureerder wordt. Daarnaast hebben ze de vaardigheid om complexe analytische modellen van deze data te maken.

Deze modellen gebruiken zij om consumentengedrag en -patronen te analyseren om bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt te zetten waarvan ze weten dat (potentiële) klanten deze zullen kopen. De data analist weet met analyses de klant te begrijpen en te geven wat hij wil. Iets waar iedere organisatie naar op zoek is.

Goede data nerds spreken taal van het bedrijfsleven

Deze ‘data nerds’ zijn niet alleen professionals die goed zijn in het werken met grote hoeveelheden informatie en het vertalen naar belangrijke analyses. De beste in het vak spreken ook de taal van het bedrijfsleven en helpen je belangrijke beslissingen te nemen op basis van die data.

Gezocht: data analisten (m/v)

Data analisten zijn zéér schaars. In Amerika verwacht men een tekort van tussen de 140.000 en 190.000 data analisten (studie van het McKinsey Global Institute). In Nederland wordt een tekort van 10.000 data analisten verwacht in 2018. Dit wordt een flinke uitdaging voor bedrijven die Big Data in hun werkprocessen in willen zetten.

“The search for deep analytical talent that has only begun can only intensify.”
(McKinsey Global Institute)

Meer weten over leadgeneratie?

Op zoek naar goede leads? Identificeer uw websitebezoekers, vind look-a-likes van uw meest waardevolle klanten en zoek prospects op basis van gewenste kenmerken.

Alles over leadgeneratie