6 strategische kenmerken van snelgroeiende bedrijven

Veel snelgroeiende bedrijven lijken in grote lijnen op elkaar. In dit blog 6 strategische kenmerken die snelgroeiende bedrijven delen.

Waarom groeien sommige bedrijven sneller dan andere? Het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) deed onderzoek naar de verschillen tussen FD Gazellen en ‘doorsnee’ Nederlandse ondernemingen. Zij ontdekte 6 kenmerken waarop deze bedrijven overeenkomen. 

Chapter 1

1. Groeivisie

Snelle groeiers dragen een groei-georiënteerde visie uit. Van de ondervraagde FD Gazellen had 79% een expliciete doelstelling om te groeien, versus 66% van de doorsnee bedrijven. Snelgroeiende bedrijven leggen hun groeidoelstellingen vaker vast in bedrijfsplannen of –strategieën. 

Chapter 1

2. Innovatie

Snelle groeiers zijn innovatiever dan gemiddelde ondernemingen. Ze innoveren met name op het gebied van producten en markten. Drie van de vier FD Gazellen groeien door nieuwe producten te verkopen, tegenover 28% van de doorsnee bedrijven.

Chapter 1

3. Internationalisering

Snelle groeiers hebben een zeer internationale oriëntatie, vaak al vanaf de oprichting van het bedrijf. Het merendeel van de FD Gazellen behaalde een gedeelte van de omzet uit export, versus 38% van de doorsnee bedrijven. Eén op de vier FD Gazellen behaalde zelfs meer dan 50% van de omzet uit export. 

Chapter 1

4. Samenwerking

Snelle groeiers werken samen met andere bedrijven en participeren in netwerken. Maar liefst 73% van de FD Gazellen werkt op enige wijze samen met ten minste één ander bedrijf. Voor de helft van de bedrijven spelen netwerken een rol bij het verkrijgen van nieuwe klanten.

Chapter 1

5. Debiteurenbeheer

Van de FD Gazellen doet 92% aan actief debiteurenbeheer, tegenover 63% van de onderzochte doorsnee bedrijven. 

Chapter 1

6. Kredietmanagement

De meeste FD Gazellen (62%) geven aan dat kredietmanagement heeft bijgedragen aan de groei van de onderneming. Bij de doorsnee bedrijven is dit percentage 29%. 

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Aantrekken van alternatieve financiering

Slimme manieren om uw bedrijf te financieren

Zakendoen: wat moet u weten?

Alles wat u moet weten op het gebied van zakendoen

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.