De bankgarantie nader bekeken

Door afgifte van een bankgarantie bij bepaalde transacties kunt u voordelen bedingen zoals bijvoorbeeld een latere betaaltermijn aangezien uw leverancier de zekerheid heeft zijn of haar geld te ontvangen.

Een bankgarantie kan op twee manieren interessant voor u zijn. Ten eerste bij het afgeven een bankgarantie aan uw leveranciers. Dit levert vertrouwen op bij uw leveranciers. Het te betalen bedrag wordt immers gegarandeerd door de bank. Ten tweede kunt u een bankgarantie verlangen van uw afnemers, bijvoorbeeld bij een afnemer in het buitenland, waardoor u financiële zekerheid heeft. Een bijkomend voordeel is het feit dat een bankgarantie goedkoper is dan een krediet.

Chapter 1

Hoe werkt het?

Wanneer u goederen heeft besteld en u deze niet betaald volgens afspraak, kan de tegenpartij dankzij de bankgarantie de betaling bij de bank opeisen. Uiteraard moet u dan wel een bankgarantie hebben afgegeven voor deze levering.

Banken bieden diverse vormen van bankgaranties aan zoals bijvoorbeeld de Betalingsgarantie, de Vooruitbetalingsgarantie en de Huurgarantie. Een bankgarantie is alleen geldig binnen de vooraf vastgestelde termijn, al kan een bankgarantie ook zonder vaste einddatum worden afgegeven.

De aanvrager betaald provisie voor de bankgarantie en moet daarnaast een akte van vrijwaring ondertekenen. Deze vrijwaring geeft de bank het recht de bankgarantie, als het bedrag is uitgekeerd, op de aanvrager te verhalen. 

Meestal minimaliseert de bank het risico al door op de rekening van de aanvrager een bedrag ter hoogte van de bankgarantie te blokkeren, of het in mindering op de aangeboden kredietruimte te brengen.

Chapter 1

Let op de einddatum

Bij de aanvraag van een bankgarantie is het belangrijk dat op een garantie een expliciete einddatum staat. Zonder een einddatum kan uw leverancier het geld na jaren alsnog kan claimen bij de bank. Als de bank vervolgens uitkeert moet u via de rechter dit proces terug laten draaien. Een ongewenste situatie welke simpel te voorkomen is.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Trends in risicomanagement

De laatste trends rondom risicomanagement voor bedrijven

Wilt u uw debiteurenrisico verkleinen?

Met deze 4 stappen verkleint u eenvoudig het debiteurenrisico

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.