B2B Marketing
Terug naar overzicht
blog

De beroepscrimineel lonkt naar Big Data

Het is de trend van nu: Big Data. Vol lof wordt erover geschreven. Met aandacht en ja-knikkend wordt erover gelezen. Maar wat is Big Data eigenlijk precies? En welke gevolgen brengt Big Data met zich mee? Zijn deze ontwikkelingen louter positief?
 

De mogelijkheden van Big Data zijn eindeloos

Veel gegevens leiden tot grote inzichten. Hoe meer informatie er bekend is over een bepaalde doelgroep, hoe beter bijvoorbeeld het gedrag van die groep te voorspellen is en hoe makkelijker hun interesses in kaart gebracht kunnen worden. Big Data, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 

Wat is Big Data?

Big Data is een relatief nieuw en breed begrip. En zoals bij alle nieuwe brede begrippen, bestaat er nog geen eenduidige definitie. Toch kan deze term goed uitgelegd worden. Big Data, het woord zegt het deels al, is heel veel verschillende, complexe data bij elkaar. Door het analyseren van deze data kan meer inzicht verkregen worden in bijvoorbeeld menselijk gedrag dan bij de analyse van gewone datasets, simpelweg omdat bepaalde verbanden alleen aan het licht komen wanneer er heel veel gegevens met elkaar vergeleken worden.
 

Big Data als oplossing

Big Data is voor velen een uitkomst. Zo kunnen marketeers er door middel van Big Data precies achter komen waar hun doelgroep naar verlangt, terwijl de overheid gebruik maakt van Big Data voor het analyseren van onlinegedragsgegevens makkelijker terroristen kan opsporen. Ook in de gezondheidszorg is Big Data geliefd, blijkt uit een bericht dat Science Palooza afgelopen woensdag publiceerde. Science Palooza meldt dat er in Amerika onderzoek is gedaan naar de ziekte van Alzheimer, op basis van Big Data. Vele bestaande gegevens dienden hierbij dus als onderzoeksmateriaal, in plaats van uitgewerkte diepte-interviews, proefdieren en gekweekte cellen. Behalve dat deze manier van onderzoek doen veel tijd en geld scheelt, levert het ook nog eens belangrijke nieuwe inzichten op.
 

Big Data als probleem

Helaas heeft Big Data ook een “duistere kant,” zoals Joost Steins Bisschop het zo mooi verwoordt in zijn column in het Financieele Dagblad. Hij noemt bijvoorbeeld het verkeerde preventieve ingrijpen, waarbij burgers onterecht worden aangehouden op basis van ‘verdacht gedrag’ dat zij online vertonen. Op zijn minst vervelend te noemen natuurlijk. Tevens benadrukt Joost Steins Bisschop terecht dat het gevaar van gegevensdiefstal steeds groter wordt. Hoe meer Big Data waard worden, hoe meer criminele ogen erop gericht zullen zijn.
 

Criminaliteit en Big Data

Big Data is lucratieve business voor de beroepscrimineel. Want waarom zou je nog een gecompliceerde ontvoering zoals die van Freddy Heineken op poten zetten (zie Telegraaf van afgelopen zaterdag 14 september 2013) als je vanachter je computer digitaal je criminele business kunt doen?
 

Elke munt heeft twee kanten

Big Data is dus niet alleen maar goed of slecht. De munt kan immers twee kanten op vallen. Om te zorgen dat de goede kant van de munt naar boven komt te liggen, is het van belang dat er kritische vragen over Big Data gesteld blijven worden. Deze vragen dwingen ons namelijk om de roze bril waarmee er veelal naar Big Data gekeken wordt even af te zetten. Gevaren kunnen ten slotte alleen voorkomen worden, indien ze worden erkend.

Gelijkaardige publicaties