Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

De Cost of Capital van een onderneming snel vaststellen

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik recent bij Graydon ben aangetreden als CFO.  Als je dat (net als ik) in februari doet, is het zaak om je snel in te werken in de administratieve processen om op tijd een jaarrekening op te kunnen leveren. 
Een vraag die dan snel volgt bij een onderneming als Graydon – waar veel investeringen in de bedrijfsvoering worden gedaan – is welke ‘Cost of Capital’ (CoC) men moet hanteren om investeringsvoorstellen te evalueren.
 

CoC op basis van vergelijking

De juiste CoC doet recht aan het risico dat een onderneming loopt. Er is een aantal algemeen aanvaarde manieren om de CoC te berekenen, waar veel veronderstellingen aan ten grondslag liggen. Je kunt afvragen of die veronderstellingen terecht zijn en of de variabelen goed in te schatten zijn. Daarom hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van een rechtstreekste vergelijking met twee concurrenten. De jaarverslagen van de twee concurrenten was het vertrekpunt. 
 

Jaarverslagen en verhoudingsgetallen

Het probleem was echter dat geen van beide ondernemingen direct melding maakte van hun CoC. Dus moest ik aan de slag met berekeningen en vergelijkingen van deze ondernemingen over de jaren heen. Ik heb twee verhoudingsgetallen genomen die – onder bepaalde veronderstellingen – een goede indicatie zijn van Free Cashflow/ geïnvesteerd vermogen en Return on Captial Employed.  
Uiteraard verschilden de uitkomsten per jaar en per onderneming van elkaar. Tòch viel er een duidelijke lijn waar te nemen. Bovendien kan het commentaar van ondernemingen op dergelijke verhoudingsgetallen aangeven of de feitelijke verhouding in de richting van de nagestreefde verhouding is. Daarnaast geeft de toelichting op de ‘impairment’ van deelnemingen inzicht in de gehanteerde vermogensvoet. Hier is een correctie van de fiscale structuur van belang, evenals de verschillende markten waarin de desbetreffende onderneming opereert. Maar ook met  deze correcties viel in mijn geval vrij snel dezelfde conclusie te trekken.
 

Aanvullende factoren om rekening mee te houden

Had ik nu voldoende zekerheid over de hoogte van de te hanteren COC? Nee, niet direct. Er waren nog wat factoren in ogenschouw te nemen:
  • De grootte van de ondernemingen: de bestudeerde concurrenten waren tientallen malen groter dan Graydon. Theoretisch zou dit een opslag op de CoC betekenen voor Graydon.
  • De markten daarin de verschillende ondernemingen opereren (de diensten zijn wel vergelijkbaar). Graydon opereert in ontwikkelde Europese markten terwijl de concurrenten ook in minder ontwikkelde markten opereren. Dit zou een afslag betekenen voor Graydon. Echter, de globale operatie van de concurrenten geeft weer diversificatie die Graydon mist en dit zou dus weer een opslag betekenen.
  • In een wereld zonder belasting maakt de vermogensstructuur niet uit, leren Miller en Modigliani. Echter, wij leven niet in een dergelijke wereld. Het effect van de zogenaamde ‘tax- shield’ leek overigens mee te vallen.

Ondanks alle (theoretische) onzekerheden heb ik op korte termijn een werkbare CoC vastgesteld, die ik kan gebruiken om investeringsplannen te beoordelen. Ik vermoed dat een langdurig traject met veel onderzoek geen beter resultaat had opgeleverd.

Gelijkaardige publicaties