Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 03-09-2013

De Nederlandse economie kabbelt rustig voort. Te rustig. (week 35)

33 keer gelezen

Hoofdrolspelers Nederlandse economie komen wel tot akkoord

Terwijl president Obama lak heeft aan een rechtsgeldig VN-mandaat en een massaal bloedvergieten in Syrië op de koop toeneemt, met alle rampzalige consequenties van dien, kabbelt de Nederlandse economie rustig voort. Met nadruk op rustig. Zo langzamerhand doemen steeds meer lichtpuntjes op aan het eind van de tunnel. Het lek is zeker nog niet helemaal boven, maar de verschillende kemphanen binnen het Nederlandse economische circus gaan zich steeds coöperatiever opstellen ten opzichte van elkaar. Wellicht zijn zij ook tot het besef gekomen dat de kracht van herstel in samenwerking moet liggen. Daar kunnen ze in de VN-top nog een puntje aan zuigen.
 

Nationaal Hypotheek Instituut bevrijdt banken

Grootste winstpunt van de week is, zonder twijfel, de oprichting van het Nationale Hypotheek Instituut. Dit kan worden betiteld als de eerste stap van het kabinet om pensioenfondsen te bewegen meer geld te steken in de Nederlandse economie. Dat is nou ook eens fijn, een compliment voor het geplaagde kabinet Rutte. De regering heeft pensioenfondsen eindelijk zo ver gekregen dat zij geld in de Nederlandse hypotheekmarkt gaan pompen. Banken worden hierdoor verlost van hun topzware hypotheken en krijgen zo meer ruimte om krediet te verstrekken aan MKB’ers. Voor de pensioenfondsen is dit ook lucratief; deze beleggingen zullen voor hen meer opbrengen dan de lage rente die zij momenteel verkrijgen met staatsobligaties. Mocht de hypotheekmarkt in elkaar zakken, dan staat de overheid garant om de helpende hand te bieden. Daar hebben ze in het bankwezen ook positieve ervaringen mee.
 

Gulle verzekeraars komen met potje voor MKB-kredieten

Naast de geboorte van het Nationale Hypotheek Instituut slaan de pensioenfondsen, verzekeraars en de overheid de handen ineen met een nationale investeringsinstelling. Deze heeft tot doel het regionale bedrijfsleven nieuw leven in te blazen en de geplaagde woningcorporaties wat extra lucht te geven door de duurdere huurwoningen over te nemen. Alsof dit allemaal nog niet goed genoeg is, komen de ‘gulle’ verzekeraars deze week ook nog eens op de proppen met een niet onverdienstelijk potje voor kleine zakelijke kredieten. Maar liefst 250 miljoen euro is gereserveerd voor de getergde groep kleine ondernemers. Kunnen de verzekeraars hun door de woekerpolissen beschadigde imago ook eens schoon poetsen.
 

Zuurstof voor MKB

Deze mooie initiatieven komen als geroepen. Nu de grote banken in Nederland bijna stuk voor stuk (op Rabobank na) aan het infuus liggen, is de kleine, hardwerkende MKB’er vaak het kind van de rekening. Niet alleen Nederland, maar de hele Europese Unie kampt met een uitdrogende kredietverlening. Door de crisis zien bedrijven minder investeringskansen en zijn banken terughoudend met kredietverstrekking. Voor banken zijn MKB leningen onder de 250.000 euro nauwelijks interessant, omdat het risico niet in verhouding staat tot de hoeveelheid werk en de rentevergoeding. Nu de pensioenfondsen en verzekeraars bereid zijn mee te werken en de overheid op haar beurt strooit met garanties om de risico’s voor MKB leningen in te dammen, krijgt de kleine ondernemer ook weer een beetje zuurstof.
 

Economisch vertrouwen in Eurozone stijgt sterkst in Nederland

In de maand augustus was Nederland de beste stijger binnen de Eurozone op het gebied van economisch vertrouwen. Zo laten ons cijfers van een door de Europese Commissie verricht onderzoek zien. De index waarmee de Brusselse heren het vertrouwen meten, steeg deze maand voor Nederland van 87,5 naar 92,7. Toch een aardige sprong. Nog steeds zitten we onder het langjarig gemiddelde dat overeenkomt met een indexstand van 100, maar het geeft wel aan dat de Nederlandse economie de weg naar boven heeft ingezet. Met gepaste spanning zal ik u volgende week de faillissementscijfers van de maand augustus presenteren.
 

Boeren trekken Nederlandse economie uit de recessie

Je zal het ze niet meteen van de daken horen afschreeuwen, maar de bescheiden boeren zijn op dit moment de krachtfiguren achter de Nederlandse export. De export van agrarische producten is in het eerste half jaar met 7,4% gestegen naar een totale waarde van 39,5 miljard euro. Mocht deze lijn worden gecontinueerd, dan zou de agro-export voor het eerst boven de 80 miljard uitkomen. Opvallende stijger is de groenten- en fruitsector, waarvan de export 12,4% hoger uitkwam tot 7,2 miljard euro. Hiernaast nam de export van veevoeders met maar liefst een kwart toe tot 3 miljard euro. Kortom, de boeren zijn bezig geschiedenis te schrijven.