Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 21-02-2014

De opkomst van de Chief Data Officer

104 keer gelezen

In 2016 heeft één op de vier grote internationale bedrijven een Chief Data Officer (CDO) aangesteld die verantwoordelijk is voor databeheer. Dat voorspelt onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Eerder stelde Gartner-analist Frank Buytendijk nog dat de meeste organisaties hun parkeerterrein beter beheren dan informatie.

Met de opkomst van de Chief Data Officer lijken data eindelijk de aandacht te krijgen die ze verdienen als potentieel waardevolle asset.

Big data

Organisaties verzamelen en gebruiken meer data en informatiebronnen dan ooit tevoren. Niet voor niets is ‘Big Data’ de meest ingevoerde zoekterm op de website van Gartner, zoals Gartner-analist Frank Buytendijk eind vorig jaar onthulde. “Als je nu niet aan de slag gaat met Big Data, dan haalt dit fenomeen jou in,” voorspelde de analist in november. “Data wordt de nieuwe olie genoemd,” stelde Buytendijk, “Maar niemand is er verantwoordelijk voor.” Met de opkomst van de Chief Data Officer, iemand die zich fulltime bezighoudt met het beheer van deze waardevolle data, lijken steeds meer organisaties het belang van zorgvuldig databeheer in te zien.

Het profiel van de CDO

Debra Logan, research vice president bij Gartner, beschrijft de CDO als iemand die beschikt over de juiste achtergrond, kennis en vaardigheden om data te kunnen beheren, waarmee de CDO een strategische partner kan zijn van de Chief Information Officer (CIO). Eerder omschreef Deloitte de unieke combinatie van vaardigheden die een CDO nodig heeft: “Effective CDO’s are those individuals who possess a balance of technical skills, business knowledge and people skills to smoothly navigate the technical and political hurdles of shepherding valuable corporate data.” Volgens Deloitte moet de CDO ervoor zorgen dat data effectief wordt beheerd, net zoals elke andere waardevolle asset.

Logan stelt dat het aantal CDO’s sinds 2012 meer dan verdubbeld is, en ze voorspelt dat deze trend zich versneld voortzet. Gartner verwacht dat met name banken, overheidsinstellingen en verzekeringsmaatschappijen de komende tijd op zoek zullen gaan naar een CDO. 

Databeheer in Nederland

Op dit moment zijn er meer dan 100 CDO’s werkzaam in grote organisaties, schat Logan. Hiervan werkt 65% in de Verenigde Staten en 20% in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is de functie van CDO nog relatief onbekend, stelt Jeroen Kleinhoven, CEO bij Treparel.com, in een artikel op de website van Computable. Volgens Kleinhoven komt dit doordat nog maar weinig bedrijven zich realiseren dat ze in de data-business zitten. Eind vorige maand werd bekend dat IPG Mediabrands een Chief Data Officer heeft aangesteld op het hoofdkantoor in New York. Volgens het bedrijf is de nieuwe rol van cruciaal belang voor groei en verdere automatisering. Het wachten is op een persbericht over de aanstelling van een CDO door een Nederlandse onderneming. Wie biedt?