Ondernemer
Terug naar overzicht
blog

De risicovolle ondernemer

Hou ik het vol als ondernemer in bijvoorbeeld de bouw- of transportbranche? Of zou ik bij de club risicovolle ondernemers horen die op zijn geld zit te wachten, totdat het onomkeerbare moment komt dat mijn favoriete klant ineens niet meer kan betalen en ik de boeken kan sluiten?
 

Ondernemer zijn betekent risico’s nemen

De uitslag van de test ‘Hoe risicovol bent u?’ op Psychologie Magazine liegt er niet om:

“U bloeit op in risicovolle omstandigheden, maar soms gaat u te ver. U neemt risico's zonder van tevoren de mogelijke gevolgen te overdenken.”

Ik moet bekennen dat ik mij in deze omschrijving herken. Maar zou ik ook zulk risicovol gedrag vertonen als ik een eigen bedrijf zou hebben? Ik houd mezelf graag voor van niet. Als ondernemer geloof ik dat het goed is om risico’s te nemen; ze horen bij het ontdekken van nieuwe markten en geven je een voorsprong ten opzichte van de concurrent. 

Maar níet als het gaat om betalingsrisico’s!
 

Wees geïnformeerd

Door mijn vorige baan bij Graydon ken ik de (vaak desastreuse) gevolgen van ondernemers die bijna zonder blikken of blozen met een grote klant in zee gaan zonder er enige financiële achtergrondinformatie over te hebben. Niet zelden wachten ze op een rekening die nooit betaald gaat worden, waardoor ze in het ergste geval zelf hun rekeningen niet meer kunnen betalen en noodgedwongen hun faillissement moeten aanvragen.
 

Een faillissement is geen ver van je bed show

En ik moet toegeven, het lijkt een ver van je bed show. En ik ken de gedachte maar al te goed. Dit zijn dingen die anderen altijd gebeuren, denk je. Maar de werkelijkheid is anders. Het eerste halfjaar van 2013 waren er 6.520 faillissementen; vooral veel kleine bedrijven waren de dupe. Veel van deze faillissementen zijn het gevolg van wanbetaling.


Betalingsrisico’s nemen: dood en doodzonde

Dood en doodzonde. Waarom zou je in de huidige crisis nog betalingsrisico’s (willen) lopen? De oplossing is zo simpel, en zo dichtbij. Zeker nu veel basisinformatie online gewoon gratis wordt aangeboden voor ondernemers. Je ziet direct de bedrijfsstatus (actief of failliet), hoe snel het bedrijf zijn rekeningen betaalt en hoe financieel gezond het bedrijf is. Is er reden tot twijfel? Vraag dan simpelweg om (gedeeltelijke) vooruitbetaling. 

Ben je zelf een risicovolle ondernemer...? Misschien heb je dan nog iets aan de tip van Psychologie Magazine: 

Probeer risico's beter in te schatten. Bereid u voor door u te verdiepen in de mogelijkheden. En sta stil bij het worst case scenario - mocht u totaal geruïneerd kunnen worden, zet dan minder hoog in.

Succes!

Gelijkaardige publicaties