CEO
Terug naar overzicht
blog

De rol en de invloed van de CFO

Nu de zomervakantie voor heel Nederland achter de rug is, is het een mooi moment om de gedachten eens te laten gaan over de rol en de invloed van de CFO in een organisatie. Wat voor rol vervult de Europese CFO?

In mijn vakantieliteratuur bevond zich een artikel van Accountancynieuws met de titel “De Europese CFO is het minst optimistisch over de economische ontwikkeling.” De belangrijkste alinea uit dit artikel herhaal ik hier even voor u:

“Het onderzoek toont aan dat de rol van de financieel directeur binnen een bedrijf door het economisch klimaat is veranderd van financieel expert in strategisch adviseur. Krap twee derde van de Europese respondenten (65%) bevestigt dat de recente wereldwijde economische recessie de invloed van de financiële functie binnen het bedrijf substantieel of enigszins heeft vergroot. De CFO is meer een katalysator geworden, die de rest van de organisatie aanzet tot het doorvoeren van de noodzakelijke veranderingen (31%), of hij is meer een beheerder geworden, die vanuit risicomanagement zeker stelt dat het bedrijf zijn verplichtingen nakomt (27%).”

Ik was toch wel een beetje verbaasd: van financieel expert naar strategisch adviseur en dat nog wel als gevolg van het economisch klimaat. Daarom heb ik toch maar even de oorspronkelijke onderzoeksgegevens erbij gepakt. Gelukkig komt hier een heel wat genuanceerder beeld naar voren:

“Finance function’s profile and influence have been rising at most companies since the start of the downturn.”

Er is dus iets veranderd sinds het begin van de economische crisis. Niet dóór de economische crisis. De invloed van CFO’s is volgens de CFO’s (!) toegenomen. Dat CFO’s zelf vinden dat ze belangrijker zijn geworden, vind ik niet zo relevant. Dit past in de categorie “wij van WC-eend adviseren WC-eend.” Wat wel relevant is, is dat er een regionaal gemengd beeld bestaat over de ontwikkeling van de rol van de CFO. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende rollen:

  • ‘Strategist’: analyzing and interpreting financial data to guide decision making
  • ‘Catalyst’: spurring the wider organization to execute necessary change
  • ‘Steward’: overseeing organizational assets, direct risk-management efforts and ensuring compliance

Geconstateerd wordt dat er geografische verschillen zijn in hoe hierin de accenten gelegd worden. Zoals uit mijn eerdere blogs blijkt, kan ik mij goed vinden in de beschreven rollen. De ‘strategist’ brengt causale verbanden in kaart tussen verschillende doelen van de organisatie; de ‘catalyst’ analyseert waar in deze causale verbanden verbeteringen kunnen worden aangebracht, die in dit causale verband de grootste impact hebben; en de ‘steward’ koppelt het risicomanagement aan de doelstellingen die voor waarde creatie moeten zorgen. Als de CFO’s van de wereld zorgen dat deze rollen evenwichtig zijn ingevuld, denk ik dat wij het goed doen. Als accenten dan af en toe verschuiven, is dat geen enkel bezwaar.

Gelijkaardige publicaties