Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 04-02-2015

De rol van de compliance officer

1253 keer gelezen

Het Amerikaanse payrollbedrijf Paychex is meerdere malen bekroond tot een van de meest ethische bedrijven ter wereld. Dit is opmerkelijk, omdat Paychex geen compliance officer in dienst heeft. “Our philosophy had always been: it’s everyone’s responsibility,” liet CEO Martin Mucci optekenen door The Wall Street Journal (WSJ). Door iedereen verantwoordelijk te maken voor de integriteit van de organisatie verweeft dit met de bedrijfscultuur. Maakt deze cultuur de compliance officer overbodig?

Compliance officers bij Paychex

Vanaf de oprichting is compliance een key issue geweest voor Paychex, een bedrijf dat dagelijks met gevoelige klantinformatie werkt. “There’s always the feeling if we don’t have trust, we don’t have a business,” legt Mucci uit aan WSJ. “Compliance is part of the company fabric.”Elke medewerker van het payrollbedrijf moet het ethiekbeleid van de onderneming onderstrepen en is verplicht ieder jaar deel te nemen aan een training. “We don’t have a compliance officer (CCO) position because it’s everyone’s resposibility,” legt Mucci uit. “Having a CCO takes some of that off, implying that it’s this group’s or individual’s responsibility to find problems.” 

Is een compliance officer overbodig?

Sancties non-compliance

Wat betekent de strategie van Paychex voor de functie van de compliance officer, degene die toeziet op de naleving van wet- en regelgeving, binnen een bedrijf? Heeft de CCO nog een toegevoegde waarde nu blijkt dat een van de meest ethische bedrijven ter wereld deze functie bewust niet invult? Is het kennelijk niet efficiënter om compliance te integreren in de bedrijfscultuur? Toch schreef The Wall Street Journal juist nog over een ‘compliance hiring spree’ in de Verenigde Staten als gevolg van de toenemende regelgeving en de forse sancties. “The outlook is very bright for anyone entering into compliance as a career,” schreef WSJ. “Hefty fines and other penalties have jolted companies, especially banks, into a compliance hiring spree.” In het artikel staat een indrukwekkende lijst met daarop een aantal van de grootste compliance-gerelateerde boetes van 2013. De boetes op deze lijst zijn van astronomische omvang. Is de voornaamste reden anno 2014 voor het aannemen van een compliance officer het voorkomen van boetes?

Cultuurverandering door de compliance officer

Een compliance officer doorgaans niet aangenomen om simpelweg lijstjes af te vinken om sancties te voorkomen, en zeker niet om alle verantwoordelijkheden van anderen over te nemen. Juist nu het imago van financiële instellingen een flinke deuk heeft opgelopen, is het terugwinnen van klantvertrouwen belangrijker dan ooit. Daar is een cultuurverandering voor nodig, menen velen. En daar ligt een belangrijke taak: het creëren en vergroten van bewustwording in de organisatie. Integer gedrag begint bij het besef dat het niet alleen gaat om het opvolgen van de regels. Veel belangrijker is het dat individuen in de organisatie zich afvragen waarom opvolging belangrijk is; wat zit er achter de regels. Gedrag en cultuur krijgen dan ook steeds meer aandacht van het Nederlands Compliance Instituut. Zo verscheen eind 2012 een artikel in het Tijdschrift voor Compliance met richtlijnen voor de compliance officer ten aanzien van gedrag en cultuur en werd het thema beschreven in het Jaarboek Compliance 2013. Het ‘geheim’ van Paychex is het integreren van compliance in de bedrijfscultuur. Juist een goede CCO kan een onderneming daarbij helpen. Bent u zelf compliance officer en verantwoordelijk voor het naleven van customer due diligence? Lees dan onze epaper of gebruik onze cheat sheet om snel en efficiënt te voldoen aan de Sanctiewet en de WWFT

  • Wat staat de compliance manager in 2015 te wachten? Lees dit blog!
  • Voor meer informatie over compliance: bezoek onze wiki-pagina!