Artikel
Geschreven door Mattijs van de Weijer
Posted on 30-07-2014

De winst van een geautomatiseerde compliance-oplossing

130 keer gelezen

Het naleven van wet- en regelgeving kost een multinational gemiddeld meer dan 3,5 miljoen dollar. Dat bleek in 2011 uit onderzoek van IT-leverancier Tripwire en het Ponemon Institute. Toch is het nalaten van maatregelen geen optie: met een potentiële schade van gemiddeld 9,4 miljoen dollar zijn de kosten voor non-compliance ruim 2,5 keer zo hoog. Om kosten te besparen kiezen steeds meer organisaties voor een geautomatiseerde compliance-oplossing. Wat zijn de voordelen?

Compliance management hoger op de agenda

Ondernemers en finance professionals kunnen niet meer om het onderwerp compliance heen. Nu toezichthoudende instanties steeds strenger controleren op de naleving van wetgeving, kunnen organisaties het zich simpelweg niet permitteren om niet aan hun wettelijke verplichtingen te doen. Compliance staat dan ook hoog op de agenda. Voor instellingen geldt veelal een rulebased onderzoeksverplichting. Van hen wordt niet alleen verwacht dat zij diepgaand onderzoek doen naar hun klanten, maar ze moeten ook kunnen staven dat zij dit onderzoek hebben uitgevoerd, de zogenaamde audit trail.

Met het implementeren van beheersmaatregelen en het opstellen van rapportages is veel tijd en geld gemoeid. Veel ondernemers vrezen dat zij door de toenemende regelgeving niet meer aan het ‘echte’ ondernemen toekomen en groeikansen missen. Lees hier hoe ondermaats risicobeheer van trustkantoren leidt tot een verscherpte regelgeving.

De tijdelijke oplossing

Om snel te kunnen voldoen aan de verscherpte wetgeving hebben veel organisaties uit angst voor boetes in het recente verleden gekozen voor een ‘makkelijke’ oplossing: meer mensen inzetten op de compliance-afdeling en handmatig dossiers updaten en verwerken. Een oplossing die tijdelijk voldoet, maar veel mankracht kost en geen structurele oplossing biedt. 

Voor instellingen geldt veelal een rulebased onderzoeksverplichting; diepgaand onderzoek doen naar de klanten en kunnen staven dat dit onderzoek is uitgevoerd, de zogenaamde audit trail. 

De winst van automatisering en een compliance-oplossing

Bij organisaties groeit het besef dat het naleven van wet- en regelgeving een stuk sneller, efficiënter én goedkoper kan door complianceprocessen te automatiseren. Met de huidige datamogelijkheden kan meer dan 80 procent van de processen worden ondervangen met een geautomatiseerde oplossing. Verwacht wordt dat deze trend in 2016 tot een einde komt en de grotere organisaties een geautomatiseerde oplossing geïmplementeerd hebben. Toch bleek begin dit jaar uit onderzoek van FM.nl dat slechts 10 procent van de Nederlandse bedrijven de processen voor Governance, Risk & Compliance (GRC) volledig of in hoge mate heeft geautomatiseerd. De helft heeft zelfs geen enkele automatisering bewerkstelligd en 35 procent slechts gedeeltelijk. Voor Nederlandse organisaties valt dus nog veel winst te behalen.

Toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) keurt de werkwijze in elk geval goed: in het jaarverslag over 2013 meldt de toezichthouder zelf een project te zijn gestart om haar eigen werkprocessen op het gebied van compliance en integriteit te automatiseren.

Wilt u meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze eBooks en Whitepapers!
Ga naar download center