Transportbranche
Terug naar overzicht
blog

De Zin en Onzin van de Trendrede 2014: Wat zou Nout Wellink zeggen?

Op 10 september jongstleden werd voor de 4e keer op rij de Trendrede uitgesproken. Met een knipoog naar de troonrede is dit een “cadeau aan ondernemers en de samenleving als geheel” van 12 vooraanstaande trendwatchers in Nederland, waarin zij “de rode draad in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, doortrekken naar de toekomst.” Een mooi initiatief, en gevuld met een hoopvolle boodschap voor de toekomst.


Rooskleurige toekomst

Wie met een oplettend oog kijkt naar de krantenkoppen van vandaag, gaat zich toch echt afvragen hoe al de mooie ontwikkelingen die geschetst worden door de trendredenaars, zich in de realiteit gaan ontvouwen. De trendrede spreekt van “het ontwikkelen van waarde door het aangaan van horizontale dwarsverbanden, waarbij geld niet meer de belangrijkste factor is”, en “een groeiend aandeel van een ruil- en deeleconomie.” De belangrijkste vraag die ik hier stel: wat kunt u als ondernemer, of wat kunnen wij als maatschappij nu concreet met de ideeën en voorspellingen uit de trendrede?

Wie de verschillende trendwatchers en de respectievelijke kanalen waarop zij hun ideeën delen al enigszins kent, of bijvoorbeeld de vooruitblik op de trendrede 2014 op Molblog.com heeft gevolgd, heeft al een idee waar deze over gaat. U kunt de trendrede 2014 lezen op www.trendrede.nl, en de bijbehorende bijeenkomst waar enkele honderden ondernemers deel van uitmaakten, terugzien via een livestream op dezelfde site.

 

Trendrede 2014 in een notendop

De crisis die we nu meemaken, laat eigenlijk zien dat het kapitalistische systeem waar we ons dagelijkse handelen op baseren, aan het einde van zijn levenscyclus is. Dit is niet zomaar een crisis, maar een systeemcrisis, zoals we steeds vaker horen. Ondertussen ontstaat langzamerhand een stuwmeer van innovatie in Nederland, van onderop, vanuit de ideeën en nieuwe mogelijkheden waar (kleine) ondernemers hun energie in investeren. De trendwatchers verwachten dat Nederland er uiteindelijk bovenop zal komen, door de innovatie geschapen door ondernemers (MKB en ZZP zijn daarbij hun kampioenen) en een zich terugtrekkende overheid.

Ook staan er taalkundig interessante passages in de trendrede over 'systeemelastiek', 'horizontale dwarsverbanden' en 'fluïde, cyclische systemen' die voor velen lastig te plaatsen zullen zijn. Om hier meer inzicht in te krijgen raad ik u aan om eens iets van Nassim Taleb te lezen (erg interessant). Maar of het u direct meer omzet oplevert als ondernemer, valt te bezien.

 

Krantenkoppen tonen ander beeld

Mooi als het toekomstbeeld dat geschetst wordt door de trendwatchers moge zijn (zij zijn hier wereldwijd overigens niet alleen in), de harde krantenkoppen van vandaag schetsen een beeld dat daar moeilijk mee te verenigen is. Griekenland zou voor het einde van 2014 nog twee keer uit de brand geholpen moeten worden door Europa en het IMF. Kenneth Rogoff verwacht een serieuze rem op de groei van 'emerging markets.' En onze eigen Nout Wellink verwacht meer crises wereldwijd. Een lastig te overbruggen tegenstelling. Of toch niet?

 

Wat zou Wellink zeggen?

Nout Wellink verwacht in de komende jaren meer crises wereldwijd. Hij geeft in dit artikel in het Financieele Dagblad in feite aan dat de veranderingen die we de afgelopen jaren hebben gezien, ons in een nieuwe tijd brengen waarin de oude regels niet meer gelden. Dit is in zekere zin hetzelfde als wat de trendredenaars ons zeggen. Globalisering, technologische vernieuwing en deregulering zorgen er volgens Wellink voor dat crises makkelijker overslaan naar andere landen. Ook zegt hij dat we de samenleving moeten inrichten met meer flexibiliteit en besef van “wat we niet weten”; een roep om ‘antifragiliteit’ zoals dat ook wordt bepleit door Taleb en, u raadt het al: in de trendrede 2014. In dit licht bezien zijn de huidige economische ontwikkelingen niet zo sterk in tegenspraak met wat er in de trendrede wordt gezegd.

 

Wat betekent dit voor u als ondernemer?

Dan de bottom line: wat betekent dit voor u als ondernemer, hoe beïnvloedt dit uw omzet, wat is de ROI van de tijd die u zou investeren in het lezen van de trendrede? Ik zie eerlijk gezegd geen directe verhoging van uw omzet in het lezen van de trendrede 2014, en het integreren van het gedachtegoed daarin in uw onderneming. Althans niet op de korte termijn. Op de lange termijn geloof ik zeker dat maatschappelijk verantwoord ondernemen, flexibel werken, de eigen kracht en het netwerk-denken u kunnen helpen. Al zijn de ROI's en de uiteindelijke groei van uw omzet hierdoor wel lastig te meten. Ook het delen van kennis in de vorm van content marketing en open samenwerken in de vorm van coöperatieve marketing zijn in feite niets nieuws, noch het toepassen van Big Data om uw klant gemakkelijker, beter en meer persoonlijk te kunnen helpen. Al deze zaken kent u al en past u wellicht ook al deels toe.

De trendrede is interessant als u de ontwikkelingen voor de toekomst in een breder perspectief wilt zien, en daar met een vooruitziende blik op in wilt spelen. Leiden is vooruitzien, zeggen ze toch? Ik kijk intussen uit naar de “trendrede” van Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte, volgende week.

Gelijkaardige publicaties