Credit tools
Terug naar overzicht
blog

Doorstart Marlies Dekkers mogelijk door vrouwenfonds

Gisteren werd bekend dat het mode-imperium van Marlies Dekkers gefailleerd is. Als reden werd gegeven het faillissement van twee toeleveranciers en incassomoeilijkheden bij een aantal kleinere afnemers. Gelukkig kan er een doorstart gemaakt worden waarbij 6 van de 11 winkels blijven bestaan (vooral in de Randstad, zelfde verhaal als de Bijenkorf eigenlijk) en er verder vooral werk wordt gemaakt van de internetverkoop.

Karmijn Kapitaal

De doorstart is mogelijk gemaakt door Karmijn Kapitaal. Ik kende deze investeringsmaatschappij niet en ben er eens ingedoken om te ontdekken wat voor mensen hierachter zitten. Ten eerste is het al origineel dat je Kapitaal in je naam zet in plaats van het veel internationalere Capital. Hier wil men dus al een duidelijk onderscheid aangeven.

Het grootste verschil met de doorsnee private equity partijen is dat de focus van de investeringen ligt op niet beursgenoteerde MKB-ondernemingen in Nederland die minimaal 25% vrouwen in het management hebben, of geleid worden door een vrouw.

MKB doorstart marlies dekkers

Opgericht door drie vrouwen

Karmijn is opgericht in 2010 door, u raadt het al, drie vrouwen: Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke. De drie dames staan hun mannetje (nee, dat is flauw) als het op overnames en deelnemingen aankomt. Zo komt Désirée van Boxtel bij ABN Amro vandaan en heeft daar het Participatiefonds gemanaged. Als ondernemer heeft zij ook zelf haar sporen verdiend. Hadewych Cels was de laatste 9 jaar betrokken bij het investeren in en managen van de turnaround van fabrieken die door multinationals als kansloos van de hand werden gedaan. Cilian Jansen Verplanke ten slotte heeft Rabo Participaties opgebouwd en was er meer dan 5 jaar Managing Director. Aan het einde van haar bancaire loopbaan was zij verantwoordelijk voor het Grootbedrijf bij RABO Groep.

Zij worden nog bijgestaan door Carien van der Laan, een juriste die in 2006 een executive search bureau oprichtte gespecialiseerd in vrouwen voor managementposities en daardoor een uitgebreid netwerk heeft van vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven.

De Charlie’s Angels van MKB Nederland

Als een soort van Charlie’s Angels bewegen zij zich door het MKB-landschap op zoek naar bedrijven met verborgen waarde. Het getuigt van moed dat Karmijn ook geld durft te steken in ondernemingen die het even niet mee zit. Als deze drie door de wol geverfde zakenvrouwen het heft in handen nemen bij Marlies Dekkers, moet het voor elkaar komen daar. Dan zit het niet alleen van onder, maar ook van boven goed.

 

Meer over Marlies Dekkers

Wilt u meer weten over de oorzaken van het faillissement van Marlies Dekkers en de lering die uit dit faillissement getrokken kan worden? Lees dan ook onderstaand blog:

Gelijkaardige publicaties