Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Doorstart na faillissement bedrijf

In 2013 registreerde Graydon 140 doorstarts waarbij een bankroete onderneming via een aandelentransactie wordt overgenomen door een andere vennootschap: een toename van 12% ten opzichte van een jaar eerder. In 2010 was het aantal doorstarts nog 104, volgens het interview met Marcel van Es (CEO Graydon) in de Telegraaf.

Als we kijken naar de  overlevingskans van doorstarters in Nederland, spreken we van 40%. In de praktijk bemerk ik geregeld frustratie omtrent doorstarts.

Ik citeer uit een training van vorige week: “Het is toch schandalig? Ik heb geleverd voor 12.000 euro, een week later is het bedrijf failliet, nu start de onderneming opnieuw en wil opnieuw goederen bij me bestellen.” De frustratie kan ik goed begrijpen. Maar tegelijkertijd is er ook een voordeel aan een doorstart voor u als schuldeiser.

Gezonde onderdelen failliet bedrijf

Bij een faillissement wordt een curator aangewezen. Een van de taken van de curator is het maken van een overzicht van de schulden en de bezittingen van de gefailleerde onderneming. De bezittingen worden waar mogelijk verkocht ten behoeve van de schuldeisers. Dit gebeurt over het algemeen in de vorm van liquidatieveilingen, zowel op locatie als online. De curator onderzoekt tevens of er gezonde onderdelen zijn die in aanmerking komen voor een doorstart. Deze kunnen gekocht worden door een nieuwe partij of door de oude directie en aandeelhouders. Maar wat is dan het voordeel?

Een doorstart zorgt voor meer cash 

Bij een doorstart zal het nieuwe bedrijf, naast het overkopen van de “gezonde” activiteiten, ook resources en klanten nodig hebben om verder te gaan. Wanneer dezelfde eigenaar van de failliete BV opnieuw het bedrijf wil kopen, inclusief het klantenbestand en de resources, dan zal hij/zij hier in de praktijk meer geld voor bieden. Meer dan tijdens liquidatieveilingen, waar het onderste uit de kan wordt gehaald door investeerders. Bij een doorstart met dezelfde eigenaar komt er dus meer geld binnen om onder de schuldeisers, zoals u, te verdelen. Dit kan een kleinere afschrijving voor u betekenen. Dat neemt niet weg dat elke euro die u niet kunt incasseren een aanslag is op uw nettowinst. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Voorkom zakendoen met failliete bedrijven 

Door een goede analyse van uw klantenportefeuille, denk hierbij aan het analyseren van het betaalgedrag, in combinatie met credit checks kunt u de impact van een naderend faillissement van uw afnemers verkleinen. Bij signalen van faillissement kiest u er bijvoorbeeld voor om niet meer op krediet te leveren, maar op basis van vooruitbetaling. Meer tips vind u in mijn blog over succesvol omgaan met doorstarters.

Bij signalen van faillissement kiest u er bijvoorbeeld voor om niet meer op krediet te leveren, maar op basis van vooruitbetaling. 

Ken uw rechten bij faillissement

In mijn ogen is een doorstart met dezelfde eigenaar niet oneerlijk. In verhouding tot een definitief faillissement biedt het u kansen op een hogere schulduitkering. Daarnaast is een doorstart goed voor de economie en werkgelegenheid.

Ik ben me bewust van het probleem dat een faillissement u schade toe brengt en er vaak lage uitkeringen worden gedaan naar u als schuldeiser. Dit heeft zowel te maken met de hoogte van de baten als uw rechtspositie. Ik zal daarom in een toekomstig blog dieper ingaan op de rechtspositie van schuldeisers en wat u kunt doen om een betere positie af te dwingen.

Wat zijn uw ervaringen? Laat het mij weten!

Gelijkaardige publicaties