Drie tips voor een gedegen cashflow forecast
Terug naar overzicht
blog

Drie tips voor een gedegen cashflow forecast

Als u maandelijks uw cashflow even vluchtig bekijkt, heeft u nauwelijks een sturingselement voor het beheren van uw werkkapitaal. Het is belangrijk dit veel vaker en veel nauwgezetter te doen – in ieder geval wekelijks. Alleen dan heeft u het actuele inzicht dat nodig is om leveranciers en klanten zo aan te sturen dat uw cashflow optimaal is. Daarnaast heeft u dan de gegevens en inzichten die u nodig heeft om in de toekomst te kijken.

Blik op de toekomst

U kunt uw cashflow nú wel op orde hebben, maar wie zegt dat dit volgende maand of het komende kwartaal nog steeds zo is? Het maken van een cashflow forecast helpt u grip op uw kasstromen te hebben én te houden. U anticipeert ermee op een tekort aan kasgeld en voorkomt problemen, omdat u op tijd alternatieve financieringsbronnen kunt aanspreken. Maar waar moet u op letten bij het maken van een cashflow forecast?

•  Maak uw cashflow forecast reëel. Natuurlijk wilt u uw cashflow optimaliseren, maar u hoeft niet tot het uiterste te gaan - het moet wel haalbaar en uitvoerbaar blijven. Zorg er dus voor dat uw cashflow vereisten realistisch zijn. Toets uw eisen en voorspellingen ook eerst enkele weken aan uw werkelijke cashflow om inzicht te krijgen in wat haalbaar is. Wees niet bang aannames te veranderen en voorspellingen of eisen te blijven aanpassen waar dat nodig is.

•  Toets uw cashflow forecast regelmatig. Zorg ervoor dat u alle variabelen in uw cashflow forecast opneemt. Maak daarom een lijst van alle inkomsten en uitgaven van uw bedrijf. Houd uw werkelijke cashflow vervolgens wekelijks tegen uw cashflow forecast en bekijk waar verschillen ontstaan. Het is belangrijk deze verschillen te verklaren - en er oplossingen voor te vinden. Uiteindelijk moet uw cashflow forecast immers exact overeenkomen met het bedrag dat u op de bank heeft.

•  Houd het eenvoudig en werkbaar. Als u uw cashflow forecast te ingewikkeld maakt, verdwijnt deze in de loop van de tijd vanzelf in de prullenbak omdat niemand ermee kan werken. Houd het dus eenvoudig en overzichtelijk. Begin ook met kleine stappen en probeer eerst eens een forecast van 4 weken te maken. Werkt dit en komen de resultaten overeen met uw verwachtingen? Breid uw cashflow forecast dan uit naar 8 weken – en vervolgens bijvoorbeeld naar 12 weken of nog langer.

Meer informatie

Vindt u het belangrijk grip op uw cashflow en werkkapitaal te houden? Lees dan ook dit artikel en dit artikel eens.

Wilt u uw cashflow verbeteren? Een bepalende factor hierin is het beperken van uw afschrijvingen. Leer er meer over in de ePaper.

Download deze ePaper om afschrijvingen te voorkomen.

Gelijkaardige publicaties