Due diligence is cruciaal in crisistijd, zeker voor kmo’s
Terug naar overzicht
blog

Due diligence is cruciaal in crisistijd, zeker voor kmo’s

Kleine en middelgrote bedrijven (kmo’s) spelen een cruciale rol in onze economie. Maar ze zijn ook kwetsbaar voor fraudeurs en witwassers. Ondanks de risico's die ze lopen, zeker in crisistijd, hebben kmo’s geen grote compliance-afdelingen of een batterij aan fraudeonderzoekers. Hoe kunnen ze zich dan beschermen tegen financiële criminaliteit zonder hier enorme bedragen aan uit te geven?

Kranten en websites brengen voornamelijk verslag uit over de grote financiële instellingen die niet aan hun complianceverplichtingen voldoen. Denk maar aan Deutsche Bank, die banden had met de in ongenade gevallen financier Jeffrey Epstein. Of aan Danske Bank, die over de periode van 2007 tot 2014 voor miljarden euro’s aan verdachte geldstromen had verwerkt.

Het zijn toonaangevende bedrijven die wél heel wat compliancefunctionarissen en fraudeonderzoekers in dienst hebben. Ze moeten bestaande klanten controleren, potentiële nieuwe klanten screenen en transacties in de gaten houden. Maar de risico's waar grote organisaties mee te maken hebben, gelden ook voor kleinere bedrijven. En daar is de impact op de dagelijkse activiteiten en de algehele continuïteit nog groter. Bovendien vertegenwoordigen de kmo’s de overgrote meerderheid in de wereldwijde economie.

Het belang van de kmo

De World Bank Group, een internationale organisatie die zich inzet tegen armoede, heeft de rol van de kmo onderzocht in de wereldwijde economie. De cijfers zijn overweldigend. Kmo’s vertegenwoordigen 90 procent van alle bedrijven wereldwijd en 50 procent van de wereldwijde werkgelegenheid. Als we inzoomen op het Verenigd Koninkrijk, zien we dat er aan het begin van 2019 5,9 miljoen private bedrijven waren. Maar liefst 99 procent daarvan waren een kmo. Dat zijn miljoenen bedrijven, alleen al in het Verenigd Koningkrijk, die volgens de statistieken extreem kwetsbaar zijn voor financiële criminaliteit.

Onderzoek door YouGov heeft aangetoond dat 44 procent van de kleine bedrijven in het VK te maken kreeg met fraudeurs. Één op de vier van die kleine bedrijven is het slachtoffer geweest van fraude, met het verlies van 50.000 banen als gevolg. Met een gemiddelde kost van £35.000 per fraudegeval, lopen de totale kosten op tot £40 miljard.

Kwetsbaarheid van de kmo

Cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onthulden dat het Coronavirus duidelijk laat zien dat kmo’s het meest kwetsbaar zijn, in termen van cashflow en werkgelegenheid. Maar terwijl de wereld zich in snel tempo aanpast aan de nieuwe realiteit (dat las u in een vorig blogartikel), steken bijkomende risico's de kop op voor de kmo. In een groot aantal sectoren is de vraag naar producten en diensten opgedroogd. Bedrijven zitten te springen om klanten. Maar in het licht van de antiwitwasverordeningen (Anti-Money Laundering Directives, AMLD) en het gevaar om slachtoffer te worden van fraude, moeten kmo’s nog steeds weten dat de klanten, partners en leveranciers waarmee zij zakendoen echt zijn wie ze beweren te zijn. Ondanks de hunkering naar klanten en het verlangen naar omzet, blijft het Know Your Customer-principe (KYC) dus cruciaal.

Due diligence in crisistijd is niet eenvoudig, maar het is van essentieel belang in een periode waarin COVID-19 de wereldwijde economie heeft aangetast. Onrust in de markt opent mogelijkheden voor witwassers en fraudeurs om toeleveringsketens te infiltreren en te profiteren van de zwakke plekken in het systeem. De juiste vragen stellen en grondig onderzoek uitvoeren, zijn daarom uitermate belangrijk. Al kunnen we ons voorstellen dat het veel gevraagd is van een kmo met beperkte middelen.

Bedrijfsfraude voorkomen

Niettemin kunt u, zelfs als kmo, een kant-en-klare oplossing toevoegen aan uw reeds geïmplementeerde processen. Graydon Network incl. XSeptions is een geautomatiseerd, data-gestuurd antwoord die u real time meldingen voor fraude en ongebruikelijk gedrag aanreikt. Deze oplossing spit enorme databases uit, controleert netwerken en zoekt naar verdachte activiteiten. Het ondersteunt u bij de keuze van de juiste klanten, partners en leveranciers voor uw bedrijf. Vinden er twijfelachtige transacties plaats binnen uw eerste- en tweedegraads netwerk? Dan wordt verder onderzoek ingesteld op basis van waarschuwingssignalen en houden wij u op de hoogte van de situatie.

Zo kunt u zich richten op uw kernactiviteiten, terwijl u er op eenvoudige wijze voor zorgt dat uw bedrijf beschermd is tegen fraudeurs en witwassers. Wilt u meer weten? Laat dan hier uw gegevens achter, en zorg dat uw onderneming beschermd is.

Gelijkaardige publicaties