Grootste branches van Nederland
Terug naar overzicht
blog

Due diligence krijgt een nieuwe betekenis voor accountants

De rol van de accountant verandert – en dat niet alleen. Accountants komen ook steeds vaker in het nieuws en op de politieke agenda. Due diligence krijgt voor de accountancy daardoor een nieuwe betekenis. Het is niet langer alleen een definitie voor een boekencontrole. Het is nu ook een definitie (en waarschuwing!) voor gepaste zorgvuldigheid.

Due diligence krijgt een extra betekenis

Accountants gebruiken de term due diligence voor boekenonderzoek bij bedrijfsfusies en -overnames. Dit onderzoek is gericht op de risico´s en kansen van het over te nemen bedrijf en op de juistheid van de gegevens die de verkoper heeft aangeleverd. Zolang er overnames zijn, zullen dit soort onderzoeken uitgevoerd worden. Maar ondertussen heeft due diligence ook een extra betekenis gekregen. Het is voor de accountant zélf nu ook zaak een risicoschatting van zijn clientèle te maken (wetgeving WWFT). 

De nieuwe rol van de accountant

De traditionele controle- en samenstelpraktijk van accountants blijft nog steeds de core business van de accountant. Daarbij zal echter de tot nu toe wellicht achtergestelde adviespraktijk steeds belangrijker worden. Bedrijven verwachten tegenwoordig steeds vaker van hun accountant dat ze actief meedenken over zakelijke beslissingen en over de financiering van bepaalde zaken. Op zich is dat een prima ontwikkeling omdat de accountant dan op meerdere platformen inzetbaar is voor de klanten, maar het betekent ook dat accountants meer op de voorgrond treden. Wie boeken controleert is voor de pers niet interessant. Wie advies geeft over een miljoeneninvestering is dat wél. Dit heeft als gevolg dat accountants steeds vaker in de media genoemd worden - en niet altijd even positief. Goed nieuws is voor de media immers geen nieuws.

Meer aandacht van media en politiek

Een voorbeeld. De media hebben gesmuld van enkele incidenten rondom het functioneren van accountants. Neem de analyse die Het Financieele Dagblad maakte over de stijging van partnerinkomens bij de big four (KPMG, Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers en Ernst & Young) in Nederland. Er zijn zelfs kamervragen over gesteld - en dan gaat het nog maar om een interne aangelegenheid bij accountantskantoren. Wat nu als een klant van een accountant louche zaken op de Kaaiman eilanden regelt? Niet netjes omgaat met pensioenpremies? Een slechte betaler is of klanten oplicht? Voorheen werd de accountant dan niet genoemd. Nu hij een meer adviserende rol heeft, is die kans aanzienlijk groter. En dus is het zaak dat de accountant ‘van nu’ voorzorgsmaatregelen neemt. Due diligence 2.0.

Weet met wie u zakendoet

Accountants moeten meer dan ooit compliant werken en zorgvuldig omgaan met klanten. De media en de politiek kijken immers mee. Het is ook zaak te weten met wie men zaken doet. Graydon kan daarbij van pas komen. Graydon kan verschillende (financiële) analyses leveren met betrekking tot het concern (UBO) als wel integriteit die accountants meer zekerheid biedt over het bedrijf waarmee ze in zee gaan. Door dit soort checks en controles vooraf, maar ook gedurende de zakelijke relatie, kunnen accountants niet alleen reputatieschade maar ook financiële schade voorkomen. 

Meer weten?

Lees het volgende artikel over customer due diligence of bekijk in één overzicht alle stappen voor uw Wwft-beleid.

Gelijkaardige publicaties