Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Economie herstelt. Nog geen economisch herstel voor zzp’ers.

Volgens de heer Swank, directeur van De Nederlandsche Bank, bevindt onze economie zich momenteel op het kantelpunt van krimp naar groei. Het ziet er beter uit dan we denken, maar we zijn er nog lang niet. In 2014 verwacht men een bescheiden economische groei, maar pas in 2015 trekt de koopkracht weer aan.

Zon breekt nog niet door voor ZZP’er

Uit een onderzoek van Panteia onder 3000 zzp-ers blijkt dat voor zzp-ers de zon nog lang niet doorgebroken is. Het aantal declarabele uren is licht gedaald en slechts een op de vijf zzp-ers verdient meer dan €3000 per maand. Toch wil slechts 12.5% van de zzp-ers liever weer in loondienst zijn.

Leger van zzp-ers groeit hard

Het aantal zzp-ers is de afgelopen jaren hard gegroeid. Inmiddels is het leger zzp-ers uitgegroeid tot meer dan 800.000 man. Voor het overgrote deel valt dat toe te schrijven aan de economische crisis. Bedrijven ontslaan mensen om van de hoge vaste lasten af te komen. Door de kwakkelende economie durven bedrijven nog geen nieuwe mensen aan te nemen. Enerzijds dwingt dit dus de mensen zonder baan om als zzp-er verder te gaan, anderzijds zien we dat bedrijven in drukke tijden te weinig mensen in dienst hebben waardoor ze voor specifieke taken externe specialisten gaan inhuren.

Toekomst zzp-ers

De ongekende (binnenlandse) vraaguitval zoals we die de afgelopen jaren hebben gezien, heeft ervoor gezorgd dat het bedrijfsleven de afgelopen jaren op de overlevingsstand heeft gestaan. Kosten omlaag en hard werken was het devies. Als het vertrouwen in een herstellende economie doorzet, kunnen bedrijven weer gaan investeren. Maar dat doen ze pas als ze meer zekerheid hebben over het economisch herstel.

Voor veel zzp-ers zal dan het moment van de waarheid komen: het bedrijfsleven weer in of toch als zelfstandige verder. De vrijheid als zzp-er is echter iets wat moeilijk op te geven is.

Nederland stuk ondernemender

De vele zzp-ers die er jaarlijks bij zijn gekomen, zijn voor het overgrote deel uit nood begonnen aan hun avontuur en hebben noodgedwongen geroken aan het ondernemerschap. Het is dan ook tekenend dat slechts 1 op de 8 weer terug wil naar een vaste baan.  Het ondernemerschap en de relatieve vrijheid zijn factoren die voor veel mensen doorslaggevend zijn wat betreft hun keuze voor werk. Het lijkt erop dat de Nederlandse bevolking juist door de ellende van de crisis weer een ondernemend en creatief volk is geworden.

Gelijkaardige publicaties