Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 15-01-2015

Een goede jaarrekening leidt tot verbeterde voorwaarden.

301 keer gelezen

Een jaarrekening wordt over het algemeen vooral geschreven voor twee gebruikers: uw eigen onderneming en de belastingdienst. U wilt zelf weten hoe de zaken ervoor staan en de belastingdienst wil weten hoeveel zij aan inkomsten kan verwachten. Maar vergeet niet dat er ook andere partijen geïnteresseerd zijn in uw cijfers. 
Een jaarrekening die u op tijd deponeert en die op orde is, levert u namelijk op verschillende manieren meer cash op. Lees wat een goede jaarrekening voor u kan betekenen!

Een jaarrekening schept vertrouwen

Het is bekend dat bedrijven (en mensen!) graag zaken doen met partijen die ze vertrouwen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 83% van de respondenten eerder naar de kant van het verhaal van de andere partij willen luisteren wanneer zij deze vertrouwen. Voor het verdienen en behouden van vertrouwen is een open en transparante manier van zakendoen essentieel. Het op een juiste, open en nette manier  presenteren van uw cijfers draagt daar toe bij. Voor alle partijen, of dit nu uw financiers, klanten of leveranciers zijn, is vertrouwen de basis van een vruchtbare relatie. Open en helder communiceren over uw cijfers draagt hieraan bij.  
De voordelen van een goede jaarrekening

Daarnaast zijn de externe financiers van nu èn van de toekomst zeer geïnteresseerd in uw boekhouding. Uw huidige bank kent uw bedrijf waarschijnlijk door en door. Als u echter over twee of drie jaar financiering wilt bewerkstelligen bij een andere partij, is het fijn als u de nieuwe geldschieters een aantal oude, maar duidelijke jaarrekeningen kunt voorschotelen. Als u in het verleden zorg heeft gedragen voor uw boekhouding, hoeft u in de toekomst bij potentiële nieuwe financiers niet telkens bij elke paragraaf uitleg te geven. 

Zakenrelaties

Andere belanghebbenden zijn natuurlijk uw zakenpartners. Als u zelf uw credit management goed op orde heeft, voert u bij elke nieuwe (en waarschijnlijk ook bestaande) zakenrelatie een grondig vooronderzoek uit. Dit omdat u zeker wilt zijn van het vlees wat u in de kuip heeft. 

Omgekeerd geldt precies hetzelfde: uw aanstaande zakenpartner zal uw cijfers ook lezen om haar risico te beperken. Een duidelijke jaarrekening helpt u dus in het zakendoen met andere bedrijven. Het voordeel wat u behaalt is zelfs tweeledig. Zo helpt het u sneller tot een deal te komen. Ten tweede betaalt het vertrouwen wat u met uw goede administratie uitstraalt zich vaak uit in lagere prijzen en betere betalingscondities.  

De jaarrekening als visitekaartje

Uw onderneming besteedt waarschijnlijk veel tijd en moeite aan marketing en PR. U wilt tenslotte goed voor de dag komen met uw onderneming. Uw jaarrekening moet daarom ook tiptop in orde zijn. Het is onderdeel van de manier waarop u als onderneming wordt gezien en gezien wilt worden. 
Via een duidelijke en transparante jaarrekening geeft u een signaal af aan uw zakenrelaties. Vertrouwen betaalt zichzelf uiteindelijk terug. U weet het: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, maar dat voetenwerk hebt u voor een groot gedeelte in eigen hand.

Alles weten over het lezen van de jaarrekening? Ga direct naar ons download center en download het eBook Jaarrekening lezen voor dummies. 

Jaarrekening lezen voor dummies

Download het eBook